AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Lokma tatlısı tarifi şerbetli tatlılar arasında sevilerek tüketiliyor. Lokma saray mutfağından günümüze ulaşan tatlılar arasındadır. Özellikle Ramazan'da iftar sofralarında da yer alan lokmanın yapılışı birkaç aşamadan oluşuyor. Benim Yemeğim'de yarışmacılara lokma tatlısının püf noktalarını anlatan Şef Rafet İnce, en lezzetli lokma tatlısı tarifini anlattı. Hamuru, şerbeti, kreması, kızartması ve süslemesiyle 5 aşamada yapılan lokma evde bulunan malzemelerden oluşuyor. İftara şerbetli tatlı tarifi arıyorsanız işte size şefin önerisiyle birebir tutan lokma tatlısı tarifi...
LOKMA TATLISI MALZEMELER
Lokma tatlısı hamur için malzemeler
3 su bardağı un
2 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
Su
Lokma tatlısı şerbeti için:
2 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
3 damla limon suyu
Lokma tatlısı kreması için:
2,5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
1,5 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilya
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı Antep fıstığı
Kızartmak için:
1 su bardağı sıvı yağ
Sunum için:
1 yemek kaşığı toz Antep fıstığı
LOKMA TATLISININ YAPILIŞI
Lokma tatlısı tarifi kulağa zor gelse de aşamalara sıralı şekilde uyduğunuz takdirde tatlıyı tutturmanız da kolay olacaktır. İftar menüsünde şerbetli tatlı tarifi arıyorsanız lokmadan başlayabilirsiniz. Lokmaya önce hamurunu yaparak başlayın.
1. Hamurun yapılışı
Kuru maya ve şekeri suyla erittikten sonra unu ilave edip karıştırıyoruz. Lokma hamuru hazır. Hamurun mayalanması için 5 dakika bekliyoruz.
2. Şerbetin yapılışı
Lokma şerbeti de hamuru kadar önemli. Tencereye şeker ve suyu ekleyip karıştırıyoruz. 3 damla limon suyu ekleyerek şerbeti kaynamaya bırakıyoruz.
3. Kremasının yapılışı
Süt, nişasta, un ve şekeri tencereye ilave edip karıştırıyoruz. Vanilyayı da ekleyip kaynaması için karıştırıyoruz. Krema kıvam aldıktan sonra ocağın altını kapatıp toz fıstığını ilave ediyoruz. Krema biraz soğuyunca yumurta sarısını ekleyip iyice karıştırıyoruz.
4. Kızartması:
Lokmaları kaşık yardımıyla alıp kızgın yağda kızartıyoruz. Pişen lokmaları soğumuş olan şerbete ekleyip karıştırıyoruz.
5. Süslemesi
Sırada lokmayı süslemesi var. Lokma tarifinin en zevkli kısmı burası. Sıkma torbasına aldığımız kremaları tabağa sıkıp üzerine lokmalarımızı yerleştiriyoruz ve son olarak toz fıstık ile süsleyerek servis ediyoruz. Afiyet olsun...