Etin nasıl pişirildiği mutfakla arası iyi olanlar da dahil olmak üzere birçok kişi için merak konusu. Marinesinden pişirilme süresine ve sunumuna kadar etin pişirilmesiyle ilgili tüm detayları bir araya getirdik.
1. SOMER ŞEF'TEN ETİ PİŞİRMENİN PÜF NOKTASI
Ünlü Şef Somer Yalçınkaya Mor Papatya'ya verdiği röportajda etin pişirilmesindeki püf noktayı dinlendirilmesiyle açıklayarak şunları dile getiriyor: "Et pişirirken en önemli nokta tabi ki eti yumuşatmak. Bu yüzden etlerinizi dolaptan çıkarınca pişirene kadar oda ısısına getirin, böylece et kendini kasmayacak ve daha yumuşak olacaktır."
2. ET TÜRÜNÜ SEÇİN
Etin pişme süresi türüne göre değişir. Gerdan eti, kuzu eti ve but haşlama yemekler için, kol eti fırın yemeklerine daha uygundur.
Eti pişirirken döküm tava tercih edin. Döküm tava belli bir sıcaklığa ulaştıktan sonra eti koyun. Isınmamış tavaya eti koyduğumuzda tüm suyu gider, tava ısınana kadar et haşlanır ve dolayısıyla lezzeti gider. Eti kasaptan alırken olabildiğince ince dilimletin.
3. ETİ MARİNE EDİN
Etin diğer bir püf noktası da terbiye edilmesidir. Eti marine etmek hem yumuşatıyor hem de lezzetini artırıyor.
Kırmızı etin terbiyesi için genellikle zeytinyağı, salça, yoğurt, süt, soğan, sarımsak ve bazı baharatlar kullanır. Şeflerin tavsiyesine göre eti ne kadar uzun süre marinede bekletirseniz o kadar lezzetli olur. Eğer bir gün bekletecek kadar vakit yoksa birkaç saat mutlaka marinede bekletin.
4. MÜHÜRLEME YAPIN
Artık yemek programlarından mühürleme işlemini çoğumuz öğrendik. Döküm tavaya veya ızgaraya eti önce mümkün olan en yüksek sıcaklıkta 6 saniye kadar pişirin. Sonra da ocağın altını kısın. Böylece etin dış kabuğu çabucak piştiği için içindeki suyunu dışarı vermeyecek. Böylece etin sertleşmesini engellemiş olursunuz.
5. TUZU HEMEN ATMAYIN
Tencere yemeklerinde en çok yapılan hata tuzu hemen atmaktır. Tuz eti sertleştirir. Bu nedenle kuşbaşı doğradığınız etleri yavaş yavaş pişirin ve tuzunu yemek piştikten sonra ekleyin.