ELİF ÇARMAN
Yufka açmak hele de çarşaf gibi incecik olmasını sağlamak ustalık gerektirebilir. 40 yıllık yufka ustalarının yıllardır sakladığı yufka hamurlarının sırrı ortaya çıktı. Hızlı ve leziz yufkalarla börek, baklava ve daha nice iştah kabartan yemekler hazırlanabilir.
Evde çarşaf gibi incecik yufka açmak, doğru teknikleri uyguladığınızda sanıldığından daha kolay olabilir. Yufka açmanın püf noktalarını bilirseniz, hamurunuzu yırtılmadan ve eşit kalınlıkta açabilirsiniz. İşte adım adım yufka açma rehberi ve dikkat etmeniz gereken önemli detaylar...
Yufkaları hızlı açabilmek için en önemli sırlardan biri, hamura 1 kaşık yoğurt ve sirke eklemektir. Yufka hamurunuzda kullanacağız yoğurt ve sirke sayesinde yufkalarınız çarşaf gibi incecik ve lezzetli olabilir. Ayrıca 40 yıllık yufka ustalarının sır gibi sakladığı diğer bilgi ise 1 yemek kaşığı yoğurt veya sirke eklediğinizde yufkanın çok daha hızlı açılabildiğidir.
Malzemeler:
4 su bardağı un,
1,5 su bardağı ılık su,
1 tatlı kaşığı kaşığı tuz,
1/2 çay bardağı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı sirke ve yoğurt,
Açmak için un.
Hamurun hazırlanması:
Geniş bir yoğurma kabına unu eleyerek koyun.
Üzerine tuzu ekleyin ve karıştırın.
Ortasını havuz gibi açarak yavaş yavaş ılık suyu ekleyin.
Hamura yoğurt veya sirkeyi de ekleyin.
Hamuru yoğurmaya başlayın.
Pürüzsüz, ele yapışmayan ama çok sert olmayan bir kıvam elde edene kadar yoğurun (yaklaşık 10-15 dakika).
Hamuru streç film veya nemli bir bez ile örtüp 30 dakika dinlendirin.
Yufka nasıl açılır?
Hamuru 6-8 eşit bezeye ayırın.
Tezgahı hafif unlayın ve her bir bezeyi elinizle hafifçe bastırarak yuvarlak şekil verin.
Merdane veya oklava kullanarak bezeyi önce küçük daire şeklinde açın.
Daha sonra oklavaya sararak ileri geri hareketlerle inceltmeye devam edin.
Yufka, çarşaf gibi incecik olmalıdır.
Yufkanın pişirilmesi
Sac veya geniş bir tavayı orta ateşte ısıtın.
Yufkayı sacın üzerine koyun ve her iki tarafını hafif kabarcıklar oluşana kadar pişirin (yaklaşık 30-40 saniye).
Pişen yufkaları üst üste koyup temiz bir bezle örtün ki kurumadan yumuşak kalsın.
Hamuru dinlendirmek şart! En az 30 dakika dinlenen hamur daha kolay açılır.
Un ve nişasta kullanımı açma işlemini kolaylaştırır. Ancak fazla un, hamurun sertleşmesine neden olabilir.
Oklava kullanırken nazik olun, hamuru yırtmamaya özen gösterin.
Eğer yufkayı saklayacaksanız, temiz bir bezin arasına koyarak hava almayan bir poşette muhafaza edin.