ELİF ÇARMAN
Evde yoğurt mayalamak hem daha lezzetli hem de sağlıklı sonuçlar verebilir. Yoğurt mayalamak öte yandan ustalıkta gerektirebilir.
Yoğurt mayalamak ustalık gerektirebilir. Yarım asırlık yoğurtçuların taş gibi yoğurtlarının sırrı ise birçok insan tarafından merak ediliyor. Peki yarım asırlık yoğurtçuların taş gibi yoğurtlarının sırrı ne? İşte haftalarca bozulmayan taş gibi yoğurdun sırrı...
Evde yoğurt yapımında genellikle hazır yoğurt mayası veya probiyotik ürünler kullanılır. Eğer elinizde bu ürünler yoksa geleneksel yöntemlerden biri olan nohutu da yoğurt mayalarken kullanabilirsiniz. Nohut, içeriğinde doğal bakteriler barındırdığı için sütü fermente ederek taş gibi yoğurt yapabilir. Peki nohutla yoğurt mayalama nasıl yapılır? İşte detaylar...
Malzemeler:
1 litre süt (tercihen çiğ süt veya günlük süt),
6-7 adet nohut,
Cam kavanoz veya kapaklı bir kap
Kalın bir örtü veya battaniye (mayalanma için).
Hazırlanışı:
Sütü kaynama noktasına kadar ısıtın ve 90-95°C'ye çıkmasını sağlayın.
Ardından ocaktan alıp 45°C'ye kadar soğumasını bekleyin. (Parmağınızı içine soktuğunuzda hafif yanma hissi olmalı ama el yakmamalı.)
Cam kavanoza soğuyan sütünüzü dökün ve içine 6-7 tane nohut ekleyin.
Cam kavanozun kapağını kapatmadan önce üzerini temiz bir bezle örtün.
8-12 saat sonra kapağı açın ve kontrol edin.
Yoğurt kıvam aldıysa mayalanma işlemi tamamlanmıştır.
Daha koyu kıvamlı bir yoğurt istiyorsanız buzdolabında birkaç saat daha bekletebilirsiniz.
Nohut, faydalı bakteriler açısından zengin olduğu için yoğurt mayalama sürecinde çoğalarak bağırsak sağlığı için faydalı hale gelir. Yoğurt mayalanırken içine nohut eklenirse bağırsak florasını dengeler ve sindirimi kolaylaştırır. Öte yandan kabızlık ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarını da önler.
Markette satılan yoğurtlar koruyucu madde ve katkı içerebilir. Ancak nohutla mayalanan yoğurt tamamen doğal ve hiçbir katkı maddesi içermez. Nohutla mayalanan yoğurt, ev yapımı olduğu için daha sağlıklı ve besleyici özellikler taşır.
Nohut, kalp dostu besinlerden biri olduğu için içeriğindeki bileşenler sayesinde tansiyonu ve kolesterol seviyelerini düzenleyebilir. Düzenli tüketildiğinde kalp sağlığını destekleyerek kötü kolesterolü düşürebilir.
Yoğurt, kalsiyum ve protein açısından zengin bir besin olduğu için düzenli tüketildiğinde kemik sağlığını korur. Kas gelişimini desteklediği için çocuklar, hamileler ve yaşlılar için kemik sağlığı açısından faydalı olabilir.