ELİF ÇARMAN
Pastane usulü poğaça tarifini birçok insan merak ediyor. Kahvaltıların gözdesi pastane usulü poğaça hem lezzetli hem de oldukça doyurucu. Öte yandan pastane usulü poğaçanın ölçüsünü ve kıvamını tutturmakta zor olabilir.
40 yıllık pastanecilerin yıllardır sakladığı poğaça tarifinin sırrı ortaya çıktı. Peki pastane poğaçası tarifi nasıl yapılır? İşte tam ölçülü poğaça tarifinin püf noktası...
Malzemeler:
Hamur için:
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı ılık su,
1 su bardağı sıvı yağ,
2 yemek kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 paket instant maya (veya 1 paket yaş maya),
5-6 su bardağı un (azar azar ekleyerek kontrol edin),
İç harcı için:
Beyaz peynir veya kaşar peyniri,
Maydanoz (isteğe bağlı),
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı,
Susam veya çörek otu,
Yapılışı:
Ilık süt ve ılık suyu bir karıştırma kabına alın. İçine toz şekeri ve mayayı ekleyerek karıştırın. 5 dakika kadar bekleyin.
Sıvı yağı ekleyin, ardından tuzu ve unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamurun üzerini temiz bir bezle örtüp ılık bir yerde yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın.
İç Harcı Hazırlayın:
Beyaz peyniri ezip içine ince kıyılmış maydanoz ekleyin (isteğe bağlı). Kaşar peyniri kullanacaksanız, rendelemeniz yeterli.
Şekil Verin:
Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde açın. Orta kısmına iç harç koyup kapatın ve yuvarlayarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
Üzerini Süsleyin:
Üzerine yumurta sarısı sürüp üzerini çatalla çizin. Ardından susam veya çörek otu serpin.
Pişirin:
Önceden ısıtılmış 180°C fırında üzeri güzelce kızarana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişirin.
Servis Önerisi:
Fırından yeni çıkmış sıcak poğaçaları çay eşliğinde servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!