ELİF ÇARMAN
Hamur işleri yaparken herkes mükemmel sonuçlar elde etmek ister. Yumuşacık pide hamuru kabartmak ise ustalık gerektirebilir. Pide hamuru hazırlarken bazen işler tersine gidebilir ve ne yaparsanız yapın bir türlü kabarmaz. Kabarmayan pide hamuru ile başa çıkmak ise oldukça zor olabilir. Peki pide hamurunun puf puf kabarmasının püf noktası ne? 40 yıllık fırıncıların yıllardır sakladığı yumuşacık pide hamurlarının sırrı ortaya çıktı. İşte pide hamurunukabarttıkça kabartan yöntem...
Pide hamur hazırlarken kabarması için maya, karbonat veya kabartma tozu gibi malzemeler tercih edilir. Ancak yumurta yerine eklenen malzeme pide hamurunu yumuşacık puf puf yapıyor. İşte 40 yıllık fırıncıların pide hamuru sırrı...
Ramazan pidesi, geleneksel olarak ramazan aylarında fırınlarda pişirilen özel bir ekmek olarak tüketilir. Mayalı ve yumuşak bir hamurdan yapılan ramazan pidesi; yuvarlak veya oval şekli, üzerindeki desenleri ve çıtır kabuğuyla bilinir. Ramazan pidesi genellikle susam ve çörek otu ile süslenir ve sıcak sıcak tüketildiğinde lezzeti zirveye çıkar.
Hamurun iyice yoğrulması, pidenin daha yumuşak olmasını sağlar.
Mayanın tam olarak aktive edilmesi, hamurun kabarması için önemlidir.
Fırın önceden iyice ısıtılmalıdır, böylece pidenin dışı çıtır, içi yumuşak olur.
Pide fırından çıkar çıkmaz üstüne temiz bir bez örtmek, nemini koruyarak yumuşak kalmasını sağlar.
Evde yapılan Ramazan pidesi, hem lezzetiyle hem de sağlıklı olmasıyla fırından alınan pidelere mükemmel bir alternatiftir. Yumuşacık iç yapısı, çıtır dış kabuğu ve mis gibi kokusuyla iftar sofralarınızın baş tacı olabilir. Peki, fırından alınmış gibi lezzetli ve tam kıvamında bir Ramazan pidesi nasıl yapılır? İşte detaylar...
Ramazan pidesi yaparken birçok kişi yumurtayı tarifinden çıkartıyor. Peki yumurta yerine alternatif ne kullanılabilir? Ramazan pidesinin üstünü yumurta kullanmadan da nar gibi kızartmak mümkün. Peki nasıl? Süt, yoğurt, zeytinyağı ya da pekmez kullanarak Ramazan pidesinin dış kısmını kızartır ve lezzetini arttırır.
Yoğurdun asidik yapısı ve sütün nemi hamurun kıvamını ve dış dokusuna etki eder. Böylece yoğurt ve sür karşımı, Ramazan pidesinin üstüne uygulandığında doyurucu bir kızarıklık sağlar. Pide hazırlarken yumurta yerine yoğurt ve sürt karışımı kullanmak pideyi çıtır çıtır yapar ve üzerine kızarıklık verir.
Ramazan pidesi hamurunda zeytinyağı kullanmak hafif bir lezzet ekler. Pide hazırlarken yumurta yerine 1 kaşık zeytinyağı kullanıldığında üzerine nar gibi kızarır. Zeytinyağı pidenin günlerce taze kalmasını sağlar.
Ramazan pidesi yapımında değişik bir tat arayışındaysanız yumurtaya alternatif olarak pekmez de kullanabilirsiniz. Pide yapımında pekmez kullanmak nar gibi kızartır.