ELİF ÇARMAN
Hamur işleri yaparken herkes mükemmel sonuçlar elde etmek ister. Balon gibi şişen hamuru kabartmak ise ustalık gerektirebilir. Hamur hazırlarken bazen işler tersine gidebilir ve ne yaparsanız yapın bir türlü kabarmaz. Kabarmayan hamur ile başa çıkmak ise oldukça zor olabilir. Peki hamurun balon gibi kabarmasının püf noktası ne? 40 yıllık fırıncıların yıllardır sakladığı balon gibi kabaran hamurlarının sırrı ortaya çıktı. Peki hamurun balon gibi kabarmasının püf noktası ne? İşte hamuru kabarttıkça kabartan yöntem...
Hamur hazırlarken kabarması için maya, karbonat veya kabartma tozu gibi malzemeler tercih edilir. Ancak öyle bir malzeme var ki hamura 1 kaşık ekleyince hamur balon gibi kabarıyor, kabından taşıyor. İşte 40 yıllık fırıncıların hamur sırrı...
Hamurunuza eklediğiniz 1 kaşık sirke, içindeki kabartma tozu ve mayanın daha aktif hale gelmesini sağlıyor. Sirkenin içeriğindeki asidik yapı, hamurdaki mayalanma sürecini iyileştirerek daha kabarık ve gevrek bir doku sağlar. Sirke hamurun kabarmasını destekleyeceğinden dolayı kek, poğaça ve ekmek gibi hamur işlerinde bu yöntem lezzet katar.
Hamur hazırlarken elma sirkesi kullanmak, kabartıcı maddelerle tepkimeye girmesini sağlar. Böylece karbondioksit gazı açığa çıkar ve hamurun genişleyerek daha fazla kabarmasına yarar. Öte yandan elma sirkesi hamuru sadece kabartmaz ayrıca uzun süre taze kalmasını da sağlar.
Kurabiye, tart hamurları, kek, poğaça, börek, pizza, ekmek, pankek... Kısacası çoğu hamur işlerinde gönül rahatlığıyla elma sirkesi kullanabilirsiniz. Hamurunuza 1 yemek kaşığı elma sirkesi eklemek daha fazla kabarmasına yardımcı olur.
Elma sirkesi, hamura eklendiğinde mükemmel sonuçlar verir. Ancak özellikle doğru ölçüde elma sirkesi kullanılması oldukça önem gerektirir. Çünkü hamurun içine eklenen elma sirkesi fazla olursa hafif ekşimsi bir tat oluşturabilir. Bu sebeple hamura eklenecek elma sirkesinin ölçüsünü kararında ayarlamak oldukça önemlidir. Hamur hazırlarken 1 su bardağına 1 yemek kaşığı sirke yeterli gelebilir.