40 yaşından sonra vücudu demir gibi yapan tavsiyeler! Kanser ve enfeksiyon yanınızdan geçmiyor

40 yaşından sonra vücut direnci azalabiliyor. Düzenli spor yapmak, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek sağlığı güçlendiriyor. Peki 40 yaşından sonra bağışıklık nasıl güçlenir?

Stres ve üzüntü bağışıklık sistemini düşürür. Zihinsel sağlığı korumak için yeşillikler tüketmelisiniz. Peki sağlıklı ve uzun yaşam için nelere dikkat etmeli?

30-45 DAKİKA SPOR YAPIN

Egzersiz, bağışıklık sisteminin önemli unsurlarından doğal öldürücü hücrelerin sayı ve aktivitesini artırırken, mukozalarda koruyucu etki yapan IgA düzeyini yükseltiyor. Haftada 3-4 gün 30-45 dakika aerobik egzersiz yapmak, vücuttaki 650 kadar kasın düzenli çalışmasını sağlıyor. Böylece başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere infeksiyon riski azalıyor.

PSİKOLOJİ ÇÖKÜNCE HASTALIK OLUŞUYOR

Vücut hastalık yapıcı mikroorganizma ve kanserli hücrelere açık hale gelirken, stres ve üzüntü gibi durumlarda bağışıklık sisteminin etkiliyor. T hücre fonksiyonları olumsuz etkilendiğinden enfeksiyon ve kanser oluşumu kolaylaşıyor.

SİGARA VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

Bağışıklık sistemi hücreleri akciğere yönlendirilerek C vitamini tüketiliyor. Sigaradaki yüzlerce kanserojen maddenin genler üzerinde yaptığı hasarı önlemek için folik asit ve B12 olmak üzere bol miktarda B vitamini gerekiyor.

Sigara içtiği halde bol miktarda sebze ve meyve tüketerek yeterli vitamin, mineral ve antioksidan alanların akciğer kanseri sıklığı azdır. Ayrıca sigara içilmesi sonucu ortaya çıkan üst ve alt solunum yolları enfeksiyonları sıklığı da azalmıştır.

YAŞLILAR SEBZE MEYVE TÜKETMELİ

Vitamin ve mineral eksikliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açarken, aynı zamanda zihinsel performansı olumsuz etkileyerek depresyon, kaslarda erime, kemik kırıkları ve kansızlığa da sebep olur. Bu nedenle yaşlıların günde en az 10 porsiyon sebze ve meyve tüketmeleri ve gerekirse takviye almaları zorunlu.