40 kişiden 1'i otizmli! En önemli otizm belirtisi gözler

Otizm, erken dönemde fark edilmesi gereken bir nörogelişimsel bir hastalık. Otizm genelde erken çocukluk döneminde anlaşılıyor. Peki, otizm belirtileri neler? 2 aylık bir bebekte göz temasının olmaması, karşılıklı gülüşmenin eksikliği otizmin ilk belirtisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yasemin Topçu, aileleri uyardı. İşte otizm belirtilerinden otizm tedavisine kadar tüm detaylar…

HABER MERKEZİ

Ebeveynler otizm belirtilerini ve otizm tedavisini araştırıyor. Otizm, erken tanı ve müdahale ile yaşam kalitesinin artırılabileceği bir nörogelişimsel bozuklukların başında geliyor. Doğru tedavi ve erken müdahale ile otizmli çocukların yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirmek mümkün. Peki, otizm nasıl anlaşılır?

OTİZM BELİRTİLERİ

Otizmin erken çocukluk döneminde sosyal iletişim, kısıtlı ilgi alanları ve takıntılarla başlayan nörogelişimsel bir hastalık olduğunu belirten Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Topçu, otizm belirtilerini şöyle sıraladı:

"Otizmin, günümüzde 40-60 kişiden birinde görülüyor. Otizmin belirtileri çok erken yaşlarda ortaya çıkabiliyor. 2 aylık bir bebekte göz temasının olmaması, karşılıklı gülüşmenin eksikliği otizmin ilk belirtisi olabilir. Bir yaşında anlamlı kelime kullanmaması, iki yaşında cümle kurmaması, ismine yönelmemesi, çocuklar büyüdükçe oyun kurma becerilerindeki eksiklikler ve ayrıca yaşıtlarıyla iletişim kurmada yaşanan zorluklar da otizmin belirtileri arasında yer almaktadır."

RİSK FAKTÖRLERİ

Otizmin nedenlerine de değinen Prof. Dr. Topçu, genetik ve çevresel faktörlerin önemli rol oynadığını belirtti. Anne ve babanın 40 yaş üstünde olması, büyük şehirlerde yaşamak, sosyal olmayan bir çevrede iletişimden ve uyarıdan uzak büyümek, ekran maruziyeti gibi faktörlerin otizm riskini artırabileceğini söyledi. Ayrıca, gebelik sürecindeki annenin sağlık durumu ve geçirilen enfeksiyonların da bu hastalığın gelişimine etki edebileceğini ifade etti.

ERKEN TANI VE TEDAVİ

Otizmin erken teşhisinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Topçu, bu hastalığın tedavisinde bireysel eğitim, dil terapisi, ergoterapi ve duygu bütünleme tedavilerinin büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, otizme eşlik eden örneğin dikkat eksikliği, epilepsi, stres bozuklukları veya depresyon gibi durumlar var ise bu belirtilerin de uygun tedavilerle ele alınması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Topçu, "Otizm spektrum bozukluğunu kesinlikle düzeltecek kesin bir ilaç tedavisi yok ancak eşlik eden sorunlar için ilaç tedavileri uygulanabilir." dedi.

ALTERNATİF TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Otizm tedavisinde uygulanan alternatif yöntemlerden de bahseden Prof. Dr. Topçu, omega-3 ve seçilmiş olgularda ketojenik diyet tedavisinin bazı hastalarda faydalı olabileceğini belirtti. Prof. Dr. Topçu, "Masaj terapisi ve at biniciliği gibi terapiler de çocukların sosyal becerilerini artırabilir, dil gelişimlerine katkı sağlayabilir" diyerek, spor aktivitelerinin de tedaviye eklenmesi gerektiğini dile getirdi.

Herkes kansere şifa diye alıyor! Uzmanından uyarı: "O ürünler faydadan çok zarar getirir"