4 kişiden 1'inde bu hastalık var! İşte tedavisi

Dispepsi halk dilinde hazımsızlık 4 kişiden 1'inde görülüyor. Hazımsızlığın belirtileri arasında ağrı, gerginlik, dolgunluk, erken doyma, geğirti, bulantı, iştahsızlık görülüyor. Uzmanlara göre ülser, gastrit ve mide kanseri gibi hastalıkların belirtileri arasında yer alan hazımsızlık tedavisinde beslenme şekli belirleyici rol oynuyor.

Birçok insan sofradan mutsuz kalkıyor. Uzmanlara göre bunun en büyük nedeni 4 kişiden 1'inde görülen dispepsi yani hazımsızlık olabilir. Ağrı, gerginlik, dolgunluk hazımsızlığın belirtileri arasında yer alıyor. Doktorlar ise sık sık hazımsızlık şikayeti yaşayanların hemen uzmana gitmesi konusunda uyarıyor. Çünkü gastrit, ülser, mide kanseri gibi hastalıkların ilk habercisi hazımsızlık sorunu.

DHA'da yer alan habere göre, fonksiyonel hazımsızlığının nedeni bugün için tam olarak belli değildir. Birtakım faktörler suçlanır. Örneğin, mide-bağırsak duysal sinirleri ve merkezi sinir sistemini arasındaki etkileşim düzensizlikleri, hareket fonksiyonlarda bozulma gibi durumlar buna örnek verilebilir.

"45 YAŞ ÜSTÜNE ENDOSKOPİ YAPILMALI"

Mide-bağırsak hastalıklarının tanısında ilk başvurulan tanı yönteminin endoskopi olduğunu belirten Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Nihat Okçu, "Gerektiğinde radyolojik ve diğer kan tetkiklerine de başvurulur. Tanısal rehberlerde endoskopik tetkik için kesin bir yaş sınırı ortaya konulamamakta birlikte, hastanın yaşadığı bölgede mide kanseri görülme sıklığı göz önüne alınarak belirlenir. Örneğin Amerika sağlık rehberleri, 60 veya 65 yaşını sınır olarak alırken Avrupa'da ve ülkemizde endoskopi yapma yaşı 45-50 olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde hazımsızlık şikayeti olan 45 yaş ve üzerinde olan her hastaya Endoskopik tetkik yapılması gerekir. Çünkü 45-50 yaşından sonra mide kanseri riski göreceli olarak artmaya başlar." değerlendirmesinde bulundu.

"EN RİSKLİ BÖLGE KUZEY DOĞU ANADOLU"

Türkiye'de mide kanserinin en sık görüldüğü bölge Kuzey Doğu Anadolu bölgesi olduğunu anlatan Prof. Dr. Nihat Okçu, "Ancak bu öneriler yine de hastanın şikayetlerinin karakterine, etnik köken, aile öyküsü, milliyet ve bölgesel mide kanseri sıklığı göz önüne alındığında daha aşağı çekilebilir. Örneğin ülkemizde mide kanserinin en sık görüldüğü bölge Kuzey Doğu Anadolu bölgesidir. (Erzurum –Bayburt ve- Van yöresi) Bu bölgelerimizde daha önce yaptığımız geriye doğru bir taramada hazımsızlık şikayeti ile endoskopi yapılan hastalarda mide kanseri görülme sıklığını yüzde 4 civarında tespit etmiştik. Bu rakam ülkemizin diğer bölgelerine göre 2-2,5 kat daha yüksektir. Bu bölgelerde endoskopik tetkik için yaş sınırı 40'a kadar indirilebilir." uyarısında bulundu.

"SİGARA ALKOL VE ENDÜSTRİYEL GIDALARDAN UZAK DURUN"

Hazımsızlığa neden olan en önemli noktanın beslenme şekli olduğuna da değinen Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Nihat Okçu uyarılarını şöyle sıraladı:

Dengeli beslenmek ve mideye zarar verecek ilaçlardan kaçınmak iyileşme sürecinde atacağımız en büyük adımlardan. Belirli bir gıdaya ağırlık vermemeli, gıdalarımızın yüzde 45-50 sini karbonhidratlar, yüzde 20-25 ini proteinler, yüzde 15- 20'sini yağlardan almalıyız. Bunun yanında sebze meyve ve yeterince lifli gıdalar tüketmeli Öğünleri 3 öğün mümkünse her gün aynı saatte olmalı, aşırı doymadan sofradan kalkmalı, hızlı çok sıcak ve çok soğuk yememeliyiz. Akşamları hafif yemeli geç saatlerde yememeli, ağır yağlı, yağda kızartmalı yiyeceklerden ve endüstriyel gıdalardan mümkün mertebe uzak durmalı, ev yemeklerine öncelik verilmelidir. Mecbur kalmadıkça ağrı kesici ve romatizma ilaçları kullanmamalı, doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmamalı, sigara -alkol alışkanlığı varsa bu terkedilmelidir. Mümkünse her gün 20-30 dakika yürüyüş yapılmalı ve günde en az 1-1,5 litre su tüketmeliyiz.