AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
İftar menüleri Ramazan'ın vazgeçilmezi. Ramazan'ın 4. Gününde "Bugün ne pişirsem?" diye araştırıyorsanız işte size sofranıza layık bir iftar menüsü.
Her güne bir menü çıkarmak oldukça zor. Bir de Ramazan olunca ve özenince ne yemek çeşitleri ne de tatlı çeşitleri bitiyor. Mutfakta kolay menü olmaz ama iş kolaylaştıran kolay tarifler olur. Adım adım yazdığımız püf noktalar iftar menüsünde işinizi kolaylaştıracak.
4. GÜN İFTAR MENÜSÜ
Çeşmi nigar çorbası
Hünkârbeğendi
Pirinç pilavı
Cacık
Mevsim salata
Sütlaç
ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI
Geçmişten günümüze gelen lezzetlerden biri olan çeşmi nigar çorbası iftar menüsü için harika bir çorba çeşididir.
ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI MALZEMELER
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 tane soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı un
Tuz
Sıcak su
Terbiye için
1 su bardağı süt
1 adet yumurta sarısı
Yarım limonun suyu
Sos için
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
Nane
Pul biber
ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI TARİFİ
Çeşmi nigar çorbası tarifine önce mercimekleri haşlayarak başlayın.
Mercimekler haşlanırken soğanları minik minik doğrayın. Zeytinyağı ve tereyağı ile soğanları yağda kavurun. Ardından unu ekleyip kavurmaya devam edin.
Un kokusu çıkınca haşlanan mercimekleri de suyuyla birlikte tencereye ekleyin. Tuzunu da ilave edip 10 dakika kadar orta ateşte kaynatın.
Çorba kaynayınca rondodan geçirin. İsteğe göre katı olursa sıcak su ekleyebilirsiniz.
Bu sırada terbiyesini hazırlayarak çorbaya ilave edin. Süt, yumurta sarısı ve limon suyunu bir kâsede çırpın, çorbadan bir miktar alıp karıştırın. Sonra bu karışımı çorbaya ekleyin. Çeşmi nigar çorbasının püf noktası burasıdır.
Sosu için tereyağı ve zeytinyağını bir tavada eritin. Üzerine salça, nane ve pul biberini de ekleyip kavurun.
Çorba kaynadıktan sonra sosu da üzerinde gezdirerek servis edin. Afiyet olsun...
HÜNKÂR BEĞENDİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER
600 gram göre dana eti
2 tane kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adetorta boy domates
1 yemek kaşığı domates salçası
4 diş sarımsak
2 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
BEĞENDİ İÇİN:
4 adet orta boy patlıcan
1,5 su bardağı süt
1,5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
HÜNKAR BEĞENDİ TARİFİ
Hünkâr beğendi tarifine önce patlıcanlardan başlayın. 4 adet orta boy patlıcana bıçakla delikler açın ve fırın tepsisine alın. 200 derecede yaklaşık 20 dakika fırınlayın. Fırınlanmış patlıcanları bir kaba alın ve kabuklarının kolay soyulması için üzerini streçleyip, 15 dakika kadar bekledikten sonra kabukları soyun.
Etlerin pişirilmesi
Bir tavada 3 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın. 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğanı da üzerine ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun.
Dört diş doğranmış sarımsağı da üzerine ekledikten sonra 600 gram kuşbaşı dana veya kuzu etini ilave edin.
Etler suyunu salıp çekene kadar pişmeye bırakın. 1 yemek kaşığı domates salçası, 1'er çay kaşığı tuz ve karabiber, 3 adet soyulmuş, doğranmış domates ekleyin. İki su bardağı sıcak su ekleyip etler yumuşayana kadar pişmeye bırakın.
Beğendinin yapılması
Şimdi de beğendiyi hazırlayalım. 1 yemek kaşığı tereyağını bir tavada eritin. 1,5 yemek kaşığı unu üzerine azar azar ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun. Hünkâr beğendinin püf noktası burasıdır.
Üzerine fırınladığınız ve kabuklarını soyduğunuz patlıcanları ekleyin. 1,5 su bardağı sütü de üzerine yavaş yavaş ilave edin ve sürekli olarak karıştırın. 1'er çay kaşığı tuz ve karabiberi de ekleyin.
Sonra son olarak yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri ekleyin ve karıştırıp ocaktan alın. Beğendinin üzerine yumuşacık pişmiş etleri serpiştirin ve servis edin, afiyet olsun...
TANE TANE PİLAV TARİFİ İÇİN MALZEMELER
2 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı sıcak su
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Pirinçleri ıslatmak için;
Pirinçlerin üzerini geçecek kadar ılık su
Tuz
TANE TANE PİLAV TARİFİ
Öncelikle pirinci bol su ile yıkayın. Uygun bir kaba alarak üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin. Birazda tuz ilave edip karıştırın ve 15-20 dakika bekletin.
Daha sonra nişastası gidene kadar yani çıkan su berrak olana kadar yıkayın.
Tencerede tereyağını eritip suyu süzülmüş pirinci ekleyin ve 4-5 dakika kadar kavurun. Pirinçlerin yeteri kadar kavrulduğunu pirinçler tane tane dökülmeye başladığında anlayabilirsiniz.
Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak suyunu ekleyin. İsterseniz yarım tavuk suyu yarım sıcak su kullanabilirsiniz. Son olarak tuzu ekleyin.
Pilavı kapağı kapalı bir şekilde önce yüksek ateşte pişmeye bırakın. Ardından pirinçlerin üzeri göz göz olduğunda kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
Pişen pilavı ocaktan aldıktan sonra üzerine havlu peçete sererek kapağını tekrar kapatarak 15 dakika dinlendirin. Tane tane pilavınız hazır. Afiyet olsun.
SU VE PİRİNÇ ÖLÇÜSÜ NASIL AYARLANMALI?
2-3 kişilik bir pilav için 1 su bardağı pirinç yeterli olacaktır. 1 su bardağı pirinç ve 1,5 su bardağı su kullanabilirsiniz. Bu durumda 2 su bardağı pirinç için 2,5 su bardağı su yeterli olacaktır.
PİLAVIN PÜF NOKTALARI
Tane tane pirinç pilavı yapmak için pirinç tercihi büyük bir öneme sahip. Bunun için baldo pirinç ya da pilavlık pirinç tercih edilmelidir.
Pirinci kavururken ezmemeye özen gösterilmeli ve kavrulma süresine de dikkat edilmelidir.
Pirinçler kullanılmadan önce beyaz suyu akana kadar bol su ile yıkanmalıdır.
PİRİNÇ PİLAVI KAÇ DAKİKADA PİŞER?
Pirinç pilavını yapmadan pirinçleri tuzlu suda beklettiyseniz ortalama 15-20 dakika da pişecektir.
SÜTLAÇ TARİFİ
İftar menüsünde en vazgeçilmez sütlü tatlı sütlaçtır. Hem hafif hem de soğuk soğuk yenen bu tatlı listenizde göz kamaştıracak.
SÜTLAÇ TARİFİ MALZEMELER
1 litre süt (Süt mutlaka soğuk olmalıdır)
2 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı pirinç unu
2 çay bardağı pirinç
1 litre su
2 çay bardağı pirinç
Fındık veya fıstık (süslemek için)
SÜTLAÇ TARİFİ
Sütlaç tarifi için ilk önce pirinçleri suyun içinde pişirin. Daha sonra içine sütü ekleyerek kaynatmaya başlayın.
Süt ve pirinç kaynamaya başlayınca pirinç ununu bir miktar sıcak suyun içinde karıştırın ve sütlacın içine dökün. Bu işlemden sonra hızlıca karıştırın ve tekrar kaynamasını bekleyin.
Son olarak içine şekeri ekleyin. Bir süre daha kaynattıktan sonra servis kâselerine alın.
Sütlaçları daha hızlı soğumaları için buzdolabına koyabilirsiniz. Dilerseniz üzerini fıstıkla veya tarçınla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun...