1 saatte fıtık tedavisi mümkün! İşte fıtıkla ilgili bilinmeyenler

Bel ve boyun fıtığı son yıllarda en sık görülen sağlık problemleri hâline geldi. ''Her bel ağrısı fıtık değildir.'' diyen Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez, ameliyat gerektiren bel fıtığı belirtileri ve ameliyatsız fıtık tedavileri hakkında bilgi verdi. İşte fıtıkla ilgili en çok sorulan soruların yanıtı...

Pandemi döneminde uzun süren hareketsiz yaşam bel ve boyun fıtığı şikâyetlerini artırdı. Birçok kişi ameliyat korkusundan fıtık için doktora gitmiyor. Oysa ameliyatsız fıtık tedavisi mümkün olduğu gibi her bel ağrısı da fıtık anlamına gelmiyor. Peki, ameliyat gerektiren bel fıtığı belirtileri neler? Fıtık neden olur?

Akşam TV'den Ezgi Aşık'ın sorularını yanıtlayan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez, fıtık tedavilerini anlattı.

OMURGA NEDEN ÖNEMLİ?

Bel fıtığının omurgadan kaynaklı bir durum olduğunu belirten Kılıçkesmez, şu bilgileri verdi:

"Omurga iskelet sistemimizin ana çatısı. Omurga hem hareketimizi sağlıyor hem de omur ilik ve sinirlerimizi koruyan bir yapıdır. Ayakta durmamızı sağlıyor. Bu açıdan çok önemli."

FITIK SEBEPLERİ

Yaşlanma, sigara kullanma, uzun süreli oturma, uzun süreli ayakta kalma, ani yük kaldırma gibi durumlar fıtığı tetikliyor. Özelikle bazı meslek gruplarında fıtık daha yaygın. Sürekli oturarak çalışan büro çalışanları, ayakta duran öğretmenler veya inşaat işçilerinin ağır yükler kaldırması fıtığa zemin hazırlıyor.

AMELİYAT GEREKTİREN FITIK BELİRTİLERİ

Ameliyat gerektiren fıtık sayısının artmadığın fakat uzun süre evde kalınmasının bel ve boyun kaslarını zayıflattığını belirten Özgür Kılıçkesmez, "Her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Ameliyat gerektiren bel fıtığı belirtileri vardır. Kuvvet kaybı, bacakta his kaybı, idrar kaçırma, dışkı kaçırma gibi bulgular olduğu zaman artık geri dönüşümsüz bir sinir hasarı olmuştur ve ameliyat olması gerekir. Ama bunun dışında ilk bel ağrısı başladığında hemen tedavi mi gerekiyor. Hayır. Çoğu fıtık zaten istirahat, biraz ilaç tedavisi ve fizik tedavisiyle geçiyor." dedi.

AMELİYATSIZ FITIK TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Epidural enjeksiyonlarla, ozonla ya da lazerle fıtık tedavi edilebilir. Bu işlemler 15-30 dakika arasında sürüyor. Bu tedavilerin ardından hastalar bir saatte taburcu oluyor. Günlük yaşam tarzını değiştirmek bu tedavilerin ömrünü uzatıyor.

Ameliyatsız fıtık tedavisi mümkün mü?