AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Pişmiş domates sağlığa çok faydalıdır. Çünkü içerisinde bulunan likopen kanser karşıtıdır. Ve domates piştiği sırada ortaya çıkar. Peki nasıl yapılır? İşte yanıtı...
KAHVALTILIK PİŞMİŞ DOMATES TARİFİ
3 domates
1 çay kaşığı kekik
1 diş sarımsak
1 çay bardağı kaşar
YAPILIŞI
3 domatesi ikiye ayırın. Kaşarları rendeleyin. Sarımsağı rendeleyin. Orta boy tavaya bir tatlı kaşığı tereyağı ekleyin. Tavayı ısıtın. Domatesleri ekleyin. Sarımsak, kaşar ve kekiği ekleyin. Kaşarın erimesini bekleyin.
Likopen nedir?
Likopen, bir gıdada ölçülen en yüksek antioksidana sahip, domatese kırmızı rengini veren bir pigmenttir. Kardeşi beta karoten gibi likopen de karotenoit ailesinin üyesidir. Karotenoitler meyve ve sebzelerin, turuncu ve sarı gibi renklere sahip olmasını sağlayan kimyasallardır.
Likopen, karotenoitler içinde "ilaç benzeri etkiye sahip" en önemli besin kaynağıdır. Sadece yeşil bitkiler ve bazı mikroorganizmalar (bakteri, mantar ve algler) karotenoit üretirler.