DHA
Alerjik astım belirtileri bahar nezlesi belirtileriyle karıştırılıyor. Peki, ikisi arasındaki fark nedir?
DHA'ya açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesrin Gök, genetik olarak yatkın kişilerde alerjenlere yoğun olarak maruziyetin sonucunda alerjik reaksiyonlar oluşacağını söyledi.
ALERJİK ASTIM KİMLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR?
Kalıtımın önemli olduğunu söyleyen Gök, şu bilgileri verdi:
"Çocuklarda her iki ebeveyn alerjik ise, alerji gelişme oranı ortalama yüzde 70, bir ebeveyn alerjik ise yüzde 30 – 40 düzeylerindedir. Alerjik reaksiyon gösteren kişilerin büyük bir kısmı hijyen kurallarına çok dikkat edenlerdir. Daha önceden hiç mikropla karşılaşmayan kişilerde bağışıklık sistemi daha çok alerjik reaksiyon gösterebilmektedir."
EN SIK RASTLANAN ALERJİK HASTALIKLAR
"Egzama, alerjik astım, alerjik rinit en sık rastlanan alerjik hastalıklardandır" diyen Gök, "En sık rastlanan alerjenler ise, "Çevresel alerjenler (Ev tozu akarları, polenler, küf mantarları, hayvan alerjenleri), böcek alerjenleri, ilaç alerjenleri, mesleki alerjenlerdir." dedi.
ALERJİK ASTIMLA BAHAR NEZLESİ ARASINDAKİ FARK
Reaksiyonların ciltte ortaya çıktığında herkesin alerjinin farkına varabileceğini belirten Dr. Gök, şöyle devam etti:
"Ancak bazen üst üste hapşırmalar, göz yaşarması, gözlerde kaşıntı, nefes darlığı yaşanması gibi durumlarda hasta hayatın normal seyri ile alakalı zannedip farkına varmayabilir. Bahar aylarında özellikle gözlerde kaşınma, hapşırma, burunda kaşıntı veya su gibi akıntı olursa bahar nezlesi olabileceği akıllara getirilmelidir. Bu bulgular önemsenmezse hastalık ilerde öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum gibi şikayetler oluştuğunda alerjik astımın habercisi olabilir. Bu tür bulguları olan kişilerin mutlaka zaman kaybetmeden bir göğüs hastalıkları uzmanına, alerji ve immünoloji uzmanına başvurması gerekiyor."