HATİCE GÖVENÇ
Taze ve mis kokulu çilekleri kendi ellerinizle yetiştirmeye ne dersiniz? Üstelik bahçeye ihtiyaç duymadan evde, balkonunuzda ya da pencere önünde saksı içinde çilek ekebilirsiniz. Son yıllarda organik yaşam trendiyle birlikte saksıda meyve yetiştirme giderek yaygınlaşıyor. Özellikle de çilek... Ancak dikkat!
Saksıda çilek yetiştirmenin sağlıklı ve verimli olması için uygulamanız gereken birkaç önemli püf noktası var. En önemlisi ise toprağa 1 kaşık kalsiyum eklemek... İşte 3 adımda saksıda çilek ekmenin püf noktaları...
Saksıda çilek yetiştirmenin temel adımı hava alabilen, drenajlı bir saksı seçmektir. En ideali altı delikli ve orta boy bir saksıdır. Toprak seçimi ise verimi doğrudan etkiler. Organik madde yönünden zengin, hafif asidik ve besin değeri yüksek topraklar tercih edilmelidir.
Kaliteli bir çilek hasadı için sertifikalı, hastalıksız ve taze çilek fideleri tercih edilmelidir. Çilek fidelerini saksıya yerleştirirken kök boğazı (bitkinin toprakla birleştiği kısım) toprağın hemen üstünde kalacak şekilde dikilmelidir. Eğer büyük bir saksıya birden fazla fide ekilecekse, aralarında en az 20-25 cm boşluk bırakılmalıdır.
Çilekler güneşi sever! Günde en az 6 saat güneş alan bir alanda saksınızı konumlandırın. Sulama ise düzenli ama ölçülü yapılmalı. Toprak nemli kalmalı ancak çamurlaşmamalı. Aşırı sulama kök çürümesine neden olabilir.
Toprağa ekleyeceğiniz 1 kaşık kalsiyum görevi gören ezilmiş yumurta kabuğu, çileğin kök yapısını güçlendirir. Bu durum çileğin daha dolgun, lezzetli olmasını sağlar. Kalsiyum eksikliği, çilekte uç çürümesine neden olabilir.
Haftada 1 kez sulama suyuna ekleyeceğiniz az miktarda kalsiyum görevi gören yumurta kabuğu suyu çileğe destek sağlar ve kalitesini artırır.