25 dakikalık yemek tarifi: Tescilli Afyon çullama köfte tarifi

Afyon çullama köfte tarifi merak ediliyor. Peki, çullama köfte nasıl yapılır? İçerisinde bulgurun olduğu çullama köfte Afyon'un tescilli lezzetlerinden biridir. 25 dakikada pişen Afyon çullama köfte akşam yemeği tarifi arayanlar için kurtarıcı olabilir. İşte yarım saat hazırlama süresi olan tescilli lezzetin tarifi...

Afyon çullama köfte tescilli lezzetlerden biri. Akşam yemeği için tarif arayanlar Afyon çullama köfte tarifini araştırıyor. Tescilli çullama köfte önce haşlanıyor, sonra kızartılıyor. Akşam yemeği için yanına pilav ya da makarna yapabilirsiniz. Köfteye çullama denilmesinin sebebi köftede kızarttıktan sonra oluşan saçaklardır. İşte 25 dakikalık Afyon çullama köfte tarifi ve malzemeleri...

ÇULLAMA KÖFTE ORİJİNAL TARİFİ

Köfte harcı malzemeleri:

1,5 kg yarım yağlı dana kıyma

300 g ince bulgur

1 orta boy soğan

1 adet yumurta

10 g tuz

1 litre sıvıyağ (kızartmak için)

5-10 g karabiber

¼ demet maydanoz

Su (haşlamak için) yeteri kadar

Bulamaç malzemeleri

8 adet yumurta

250 g buğday unu

5 g karbonat

ÇULLAMA KÖFTE MALZEMELERİ

Kıyılmış soğan, maydanoz ve ince bulgur ve yarım yağlı dana kıyma bir kaba konularak üzerine tuz ve karabiber eklenerek karıştırılır ve yoğurulur. Yoğurma sırasında harcın kurumasını engellemek için bir miktar su(100-200 ml) kullanılabilir.

Yoğurma işlemine, karışımın renginin kahverengiye dönünceye ve bulgur taneleri iyice şişinceye kadar devam edilir (yaklaşık 10 dk.). Yoğurma işlemi uygun yapılmadığı takdirde, ürün haşlanırken dağılabilir. Bu karışım hazırlanırken büyük bir tencere içerisine su ve istenilen miktarda tuz ilave edilerek kaynatılır.

Bulamaç için bir kase içerisine 250 g un ve karbonat konur. Başka bir kâsede 2 adet yumurta çırpılır. Daha önceden hazırlamış olan iç harçtan yaklaşık 50'şer g'lık parçalar alınarak yaklaşık 5 cm çapında ve 1,5 cm kalınlığında oval köfte şekli verilip ayrı bir tabağa alınır. Köfteler, kaynayan suyun içinde haşlanır. Haşlanan köfteler suyun yüzeyine çıkanca suyun içinden alınarak bir tabağa konur ve fazla suyunun süzülmesi sağlanır.

Haşlanmış köfteler teker teker; önce una bulanıp fazla unu hafifçe silkelenir, sonra yumurtaya bulanır. Yumurtaya bulanan köfteler, dış kaplamasının akmasına izin verilmeden kızgın yağ içerisinde kızartılır. Kızartılan köfteler, peçete üzerine konularak yağın fazlası alındıktan sonra Afyon / Afyonkarahisar Çullama Köftesi servise hazır hale gelir.

KÖFTENİN HİKAYESİ

Geçmişi eskiye dayanan ve coğrafi sınıra özgü üretim metodu bulunan Afyon/Afyonkarahisar Çullama Köftenin adında geçen "çullama"; köftelerin kızartılması sonrasında yüzeyinde oluşan saçaklar nedeni ile kullanılır.