KADİR TEKİN
Sık sık pişmiş pilavınızı veya artan pilavı buzdolabında saklıyorsanız, sağlığınızı korumak için doğru şekilde sakladığınızdan emin olmalısınız. Hemen kontrol edin...
Son yıllarda gıda kaynaklı bakteriyel enfeksiyonların arttığı gözlemlenirken, haneler de gıda güvenliği konusunda daha fazla araştırma yapıyor. Pirincin saklama koşulları da kafa karışıklığına neden olabiliyor. Yapılan araştırmalar, birçok kişinin pirinci saklama koşullarını bilmediğini gösteriyor.
2 SAATTEN FAZLA BEKLETMEYİN
Pişmiş pirinç, pişirildikten sonra bir saat içinde soğutulmalı ve hava geçirmez bir kapta buzdolabında saklanmalı. Uygun şekilde saklanmış pirinç 24 saate kadar taze kalabilir. Ancak, oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmişse, bu pirinci atmak daha güvenlidir.
Yapılan araştırmalar, çoğu insanın en çok pirinç, tavuk ve yumurta saklama konusunda internetten tavsiye aradığını gösteriyor. Gıda zehirlenmesi vakalarındaki artış, hanelerde gıda saklama konusunda endişelere yol açtı. Birçok kişi yemek pişirme becerilerine güveniyor, ancak gıda depolama, özellikle yüksek risk taşıyan gıdalar söz konusu olduğunda belirsizlik yaratabiliyor.
BUZDOLABI HİJYENİNE DİKKAT EDİN
Öte yandan buzdolabının hijyeninin de gıda güvenliği için önemli bir unsur olduğuna dikkat çeken uzmanlar, yemekleri saklamadan önce buzdolabınızın düzenini haftada bir temizlemenizi ve ayda bir derinlemesine temizlik yapmanızı öneriyor. Ayrıca, buzdolabınızın sıcaklığının 3-5°C arasında olduğundan emin olmalısınız.