AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Yaz aylarında toplanan üzümün kurutularak kış aylarında tüketilmesi sindirim sistemi için oldukça fayda sağlar. Bu fayda asırlar yıl önce Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in Hadis-i Şeriflerinde de yer alır. Güçlü bir antiseptik olan kuru üzümün 21 adet ve 21 günde tüketilmesi tavsiye edilmiştir. Bu durumun sırrı ise bilim insanları tarafından yıllar sonra açıklandı.
Alternatif tıp uzmanları tarafından 21 gün boyunca 21 adet kuru üzümün sağladığı faydalar karşısında şaşkınlıklarını ifade etti. Özellikle sindirim sisteminde inanılmaz etkisi olduğu ortaya çıkartılan kuru üzümün mide ve bağırsakları rahatlattığı iddia edildi.
İçeriğinde yüksek oranda lif barındıran kuru üzüm, sindirim sisteminin çalışmasında etkin olur. Bu sayede yumuşayan bağırsak ve mide sayesinde besinler kolayca enzimlenir. Bu da kilo alımı engeller. Ayrıca kilo vermeyi de kolaylaştırır.
Kaynatılıp suyu tüketilen kuru üzüm yüksek oranda vücuttan ödem ve toksin atar. Karaciğerin işlevselliğini kolaylaştırarak bilek ve göbekteki ödemleri idrar yoluyla atar.
Yemek borusunu yumuşatan kuru üzüm suyu, alınan besinlerin hızla enzimlenmesini sağlar. Antiseptik etkisiyle sindirimi kolaylaştırmış olur. Ancak en fazla da metabolizmanın ihtiyacı olan yağ yakma sistemini alevlendirir.