Dünya nüfusunun yarısında bu hastalık olacak

Uzmanlar, okul öncesi çağdaki çocuklarda miyopinin yüzde 50 arttığını belirtiyor. Peki, miyopi nasıl anlaşılır? Miyopinin 30 ya da 40'lı yaşlarda da ilerlediğini belirten uzmanlar, ''Hastalarda dikkate alınmayan cisim uçuşmaları, gölgeli görmeye kadar varabiliyor.'' uyarısında bulundu.

DHA

Araştırmalara göre okul öncesi yaş grubundaki çocuklarda miyopi görülme oranı yüzde 50 arttı. Miyopinin ekran maruziyetlerine bağlı olarak genç ve yaşlı grupta da artış gösterdiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ömer Kocabıyık, miyopi belirtileri hakkında bilgi verdi.

DHA'ya açıklamalarda bulunan Kocabıyık, ekrana bakma sürelerinin artışındaki hızla 2050 yılında, dünya nüfusunun yaklaşık yarısında miyopi olabileceğini söyledi.

MİYOPİNİN 3 BELİRTİSİ

Miyopinin belirtilerine ilişkin bilgi veren Kocabıyık, miyopi belirtilerini şöyle sıraladı:

"Çocuklar gözlerini kısarak bakmaya, gereğinden fazla kırpmaya, kaşımaya ve yakından bakma ihtiyacı duymaya başlıyor. En belirgin belirti, gözlerini kısarak bakma. İlkokul ve ortaokul yaş grubu, zaten göremediğini ifade ediyor."

FARKLI GÖZ RAHATSIZLIKLARINI BERABERİNDE GETİREBİLİR

Miyopinin gözde farklı problemlere de neden olabileceğini belirten Kocabıyık, miyopinin etkilerini şöyle sıraladı:

"Özellikle miyopinin artmasıyla birlikte retina bozuklukları retina içindeki tabakalarda ayrılma gibi daha büyük sorunlar gelişebilir. Bu sadece çocuk veya ergen yaş grubunda değil, ileri yaş grubunda da ve ileri derece miyopi olan hastalarda da daha önemli bir risk faktörü. Çünkü zaten ilerlemiş olan hastalarda ekran maruziyeti arttığında bu tip retina hastalıklarının oluşma riski artıyor. Eskiden 20'li yaşlarda miyopinin duracağını öngörüyorduk. Fakat artık artan ekran maruziyeti, bağımlılığı ya da iş yerinde bilgisayara bakma süresi ile bunu öngöremiyoruz. Yani 30'lu, 40'lı yaşlarda da ilerleyebiliyor. Hastalarda dikkate alınmayan cisim uçuşmaları, gölgeli görmeye kadar varabiliyor."

GÖZ KURULUĞU DA CİDDİ BİR PROBLEM

Kocabıyık, miyopi kadar göz kuruluğu sendromunun da önemli bir rahatsızlık olduğuna dikkati çekerek, göz kuruluğuyla ilgili şunları söyledi:

"Miyopi ve retina bozuklukları dışında diğer yaygın bir göz problemi de göz kuruluğu sendromu olarak adlandırdığımız bir problem. Hastalar bunu da hafife alıyor fakat önemli bir rahatsızlık. Çünkü yanma, kaşıntı, batma ve çok sık göz kırpma gibi gözde ciddi problemlere neden olabiliyor. Bunlar uzun vadede oluştuğu için tedavisi de hemen mümkün olmayabiliyor. Onun için çok beklemeden, benzer şikayetlerde hekime başvurmak gerekiyor. Uzun süre damla tedavisi yapılması gerekebiliyor."