AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
2025'e sayılı saatler kala birçok kişi 'Yılbaşında ne yemek yapsam?' sorusunu araştırıyor. Yeni yıl sofralarında birbirinden lezzetli yemekler, mezeler ve aperatifler konuklara sunuluyor. Tabii yeni yıl için özel olarak hazırlanan sofralarda tüm gözler yılbaşı tavuğunda olacak.
DAMAK ÇATLATAN YILBAŞI TAVUĞU
Yılbaşı gecesi kalabalık bir misafir grubu ağırlayacaksanız ve henüz tarif bulamadıysanız bu haberimiz tam size göre. Size vereceğimiz nefis adeta damak çatlatan yılbaşı tavuğu tarifi ile bir lezzet şöleni yaşayabilirsiniz.
YILBAŞI TAVUĞU YAPIMI
Yeni yıl için hazırlanan sofralarının vazgeçilmezi yılbaşı tavuk, hem lezzetli hem de görsel olarak etkileyici bir seçenek olabilir. İşte kolayca hazırlayabileceğiniz özel bir yılbaşı tavuğu tarifi...
MALZEMELER
1 bütün tavuk (yaklaşık 2-2,5 kg),
4 yemek kaşığı zeytinyağı,
2 yemek kaşığı tereyağı (yumuşatılmış),
3 diş sarımsak (ezilmiş),
1 limon (yarısı dilimlenmiş, yarısı suyu için),
1 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber,
1 tatlı kaşığı kekik,
1 tatlı kaşığı biberiye,
1 tatlı kaşığı kimyon,
Tuz ve karabiber,
1 havuç (iri doğranmış),
2 patates (büyük küpler halinde kesilmiş),
1 kuru soğan (dörde bölünmüş).
YILBAŞI TAVUĞUNUN HAZIRLIK SÜRECİ
İlk olarak tavuğun marinesi için sosunu hazırlamaya başlayın. İlk olarak zeytinyağı, tereyağı, ezilmiş sarımsak, limon suyu, kırmızı biber, kekik, biberiye, kimyon, tuz ve karabiberi karıştırın.
Marine için hazırladığınız sos ile tavuğun her tarafını bulayın. Marine için hazırlanan sosu, tavuğun derisinin altına da sürebilirsiniz. Böylece tavuk, daha yumuşak ve lezzetli olabilir.
Daha sonra tavuğun içine limon dilimleri ver birkaç dal biberiye veya kekik ekleyebilirsiniz.
Sebzelerin hazırlık süreci için; havuç, patates ve soğanı iri doğrayarak bir fırın tepsisine yerleştirin. Sebzelerin üzerine zeytinyağı gezdirerek tuz ve karabiber serpin.
Tepsiye yerleştirdiğiniz sebzelerin üzerine marine ettiğiniz tavuğu yerleştirin. İsteğe bağlı olarak tavuğun bacaklarını mutfak ipiyle bağlayarak daha düzgün gözükmesini sağlayabilirsiniz.
YILBAŞI TAVUĞU PİŞİRME YÖNTEMİ
Fırını önceden 200°C'ye (fanlı fırında 180°C) ısıtın. Isıtılmış fırında tavuğu 1,5-2 saat pişirin.
İlk 30 dakikadan sonra tavuğun üzerini alüminyum folyo ile kapatarak fazla kızarmasını önleyebilirsiniz. Son 15 dakika kala tavuğun üzerinden folyoyu çıkarıp nar gibi kızarmasını sağlayın.
Yılbaşı tavuğunun piştiğinden emin olmak için bıçak ile kontrol edebilirsiniz. Eğer tavuktan şeffaf su akıyorsa, tavuk pişmiş demektir.
YILBAŞI TAVUĞUNUN PÜF NOKTALARI
Tavuğu fırından çıkarın ve 10 dakika kadar dinlendirin. Böyle tavuk suyunu kaybetmeden dilimlenebilir. Daha sonra tavuğu büyük bir servis tabağına alarak çevresini sebzelerle süsleyin. İsteğe bağlı yılbaşı tavuğunu yanında pilav, bulgur veya özel garnitürlerle servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!