2021 YKS'den sonra bu hataları yapmayın! İşte YKS sonrası 5 öneri

2021 YKS'den sonraki süreç hem öğrenciler hem de aileler için stresli bir dönem. Aileler bir yandan gelecek kaygısıyla bir yandan da üstün beklentilerle öğrencileri ister istemez YKS stresine sokuyor. Peki, 2021 YKS'nin ardından öğrenciye nasıl davranılmalı? Nasıl bir yol çizilmeli? İşte 2021 YKS ile ilgili merak edilenler...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) hem aileler hem de öğrenciler için kaygılı bir süreç. Her ne kadar sınavın ilk etabı atlatılsa da asıl endişeli dönem elbette sınavdan sonraki süreç. Birçok ailenin YKS sonrası yanlış davranışları öğrencilerde psikolojik baskıya neden oluyor. Bu dönemde, ailenin sağlayacağı psikolojik destek ve öğrencinin doğru yönlendirilmesi çok önemli. Çünkü sınav sonrası davranışlar adayın başarısında ve hayatının şekillenmesinde rol oynuyor.

2021 YKS'nin ardından öğrencilere nasıl davranılması gerektiğini 5 adımda anlattık. İşte gelecek için kaygı yerine başarıya odaklanmanın kuralları...

1. KIYASLAMAYIN

Şüphesiz her öğrencinin nefret ettiği şey kıyaslanmaktır. YKS'nin ardından "Şunu ara bakalım nasıl geçmiş, arkadaşların senden iyi mi yapmış?" gibi sorular yerine "Geçmiş olsun, sonuç ne olursa olsun bu süreçte yanındayız." deyin.

2. MİNNET ETMEYİN

Her aile çocuğu için her şeyi muhakkak yapar. Fakat bunu öğrencinin borçlu hissedeceği şekilde dillendirmeyin."Her şeyin var, hiçbir eksiğin yok" gibi sözler yerine elinden geleni yaptığını ya da eksikliklerini telafi edebileceğini hissettirin.

3. ÜSTÜN BEKLENTİDEN VAZGEÇİN

Herkesin çocuğu kendine mükemmeldir, bunu sakın unutmayın. Ancak her öğrenci farklı kapasiteye sahiptir. Öğrencinin ulaşamayacağı hedefler konusunda ısrarcı olunmamalıdır. Bu durum başarısızlığa sebep olabileceği gibi kaygıya da neden olur. Sürekli üstün beklenti psikolojik baskıya neden olur.

4. SEÇENEK SUNUN

Sınav her şey demek değildir, artık bu çağda bunu kabullenmekte fayda var. İyi bir üniversite olmazsa neler yapılabilir konuşun. Sınavın hayattaki tek çıkış noktası olduğunu düşünmek ve düşündürmek gelecek kaygısına sebep olmaktan başka bir şey değildir.

5. KONU SÜREKLİ SINAV OLMASIN

2021 YKS'den sonra sürekli sınavı konuşmayın ve kötü geçse bile sürekli bunu hatırlatmayın. Eksiklikleri ve hataları birlikte tespit edin ve neler yapılabilir konuşun. Eğer yeniden hazırlanmak istiyorsa tekrar motive edin ve unutmayın ki ergenlik döneminin en zorlu süreçlerinden biri bu dönemdir. Ondan tipik yetişkin davranışları sergilemesini beklemeyin.