2021 Ramazan ayına özel değişik yemek tarifleri

Değişik yemek tariflerini sizler için bir araya getirdik. Eğer hâlâ iftara ne pişireceğinizi düşünüyorsanız birbirinden farklı iftar menülerini sizler için hazırladık. İşte 2021 Ramazan'a özel değişik yemek tarifleri...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Değişik yemek tarifleri arayanlar iftar menüleri için internette araştırma yapıyor. İftara her gün farklı bir menüyle sofrasını donatanlar için çorbalardan makarnalara ve böreklere kadar değişik yemek tariflerini bir araya getirdik. Sultan kebabı, porridge çorbası, perde pilavı, cevizli erişte, şopska salatası ve gece köftesi tarifi haberimizde...

SULTAN KEBABI TARİFİ İÇİN MALZEMELER

2 adet yufka

400 gram kuşbaşı et

1 adet kuru soğan

2 yemek kaşığı domates salçası

1 su bardağı haşlanmış bezelye

1 adet patlıcan

Pulbiber

Kekik

Karabiber

Tuz

Beşamel sos için:

1,5 su bardağı süt

1,5 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı tereyağı

Tuz

Üzeri için:

Kaşar peyniri rendesi

SULTAN KEBABI TARİFİ

Sultan kebabı için öncelikle bir tavaya etleri alın. Etleri mühürledikten sonra üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Yumuşayana kadar pişirin.

Etler pişerken patlıcanı alacalı soyarak küçük küçük doğrayın ve sıvı yağ ile kızartın. Yağını peçete yardımıyla alabilirsiniz.

Pişen etlerin üzerine yemeklik doğranan soğanı ekleyin. Kavurduktan sonra salçasını ekleyin ve karıştırın. Ardından kızarttığınız patlıcanları ve haşlanmış bezelyeleri de ekleyin. Baharatları da ekleyerek 3-4 dakika daha pişirin.

Sultan kebabının iç harcı hazır. Şimdi beşamel sosunu hazırlayın. Beşamel sos için, tereyağını eritin ve unu kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine sütü ilave ederek çırpıcı yardımı ile topak kalmayacak şekilde koyulaşıp göz göz olana kadar karıştırarak pişirin. Son olarak tuzunu ilave ederek ocaktan alın.

Yufkayı dörde bölün ve küçük bir kâseye yufkadan serin. Yufkanın kenarlarından parçalar kopartarak çukur olan kısma bir kat daha serin.

Kâseye etli harçtan koyarak, kâsenin kenarlarından sarkan yufkaları üzerine kapatın. Yağlanmış fırın kabına ters çevirin.

Tüm malzemeyi bu şekilde yaptıktan sonra üzerleri beşamel sostan her birine eşit miktarda olacak şekilde dökün.

180 derece fırında yufkalar pembeleşene kadar pişirin. Sonra üzerine kaşar peyniri rendesi serpin ve tekrar fırına sürün. Peynirler eriyip kızardığında piştiğini anlayabilirsiniz. Sultan kebabını sıcak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun...

PORRİDGE TARİFİ İÇİN MALZEMELER

1 su bardağı süt

3 yemek kaşığı yulaf ezmesi veya mısır

1 silme tatlı kaşığı tarçın

Yarım tatlı kaşığı dut pekmezi

Biraz fındık ve ceviz

PORRİDGE ÇORBASI TARİFİ

Porridge çorbası için süt ve yulaf ezmesi haşlanır. Tabağa alınan lapaya pekmez, tarçın, fındık ve ceviz eklenir. Çorbayı kâseye alarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

KUZU ETLİ PERDE PİLAVI MALZEMELER

İç pilav için:

150 gram kuzu kuşbaşı

50 gram soyulmuş badem

1.5 su bardağı pirinç

2 yemek kaşığı tereyağı

1 adet kuru soğan

1 tatlı kaşığı yenibahar

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

1 yemek kaşığ kuş üzümü

1 yemek kaşığı kırılmış fıstık

8 dal maydanoz

Zeytinyağı

Tuz

Karabiber

Hamuru için:

3 su bardağı un

2 yumurta

Yarım su bardağı yoğurt

2 yemek kaşığı tereyağı

Tuz

İÇ PİLAV YAPILIŞI

Tencereye sıvı yağ ekliyoruz ve üzerine kuş üzümü, fıstık, doğranmış soğan ve eti ilave ederek kavurmaya başlıyoruz. Etler kavrulurken içine pirinç, yenibahar, kırmızı toz biber, karabiber, tuz, maydanoz ve tereyağı ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz. Son olarak suyunu ekleyerek kısık ateşte 8 dakika pişiriyoruz.

PERDE PİLAVI HAMURUNUN YAPILIŞI

Karıştırma kabına un, yoğurt, yumurta, tereyağı ekleyerek yoğuruyoruz. Hamur dinlenirken fırın kabımızın tabanını bademle kaplıyoruz. Daha sonra hamuru açarak kabın içerisine yayıyoruz. Pişen iç pilavı fırın kabının içerisine alıyoruz. Son olarak kalan hamuru açarak pilavın üzerini kaplıyoruz. Bademle süsleyerek 180 derecede 10 dakika pişiriyoruz. Perde pilavını dilimleyerek sunuma hazır hale getiriyoruz.

CEVİZLİ ERİŞTE İÇİN MALZEMELER

1 su bardağı sade erişte

1 yemek kaşığı zeytinyağı

3 yemek kaşığı iri çekilmiş ceviz içi

2 yemek kaşığı tereyağı

1 su bardağı sıcak su

1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

Ceviz içi, isteğe göre peynir

CEVİZLİ ERİŞTE TARİFİ

Bir tencereye zeytinyağını ekleyin. Ardından erişteyi ilave ederek kavurun. Üzerine sıcak suyu ilave ederek tuzla birlikte suyunu çekene kadar pişirin.

Piştikten sonra 5 dakika kadar dinlendirip, üzerine ceviz içi serperek afiyetle tüketin. Dileyenler cevizli erişteye peynir de ekleyebilir.

ŞOPSKA SALATASI TARİFİ İÇİN MALZEMELER

Domates

Salatalık

Yeşil biber

Sivri biber

Yarım orta boy kuru soğan

Sert beyaz tuzlu peynir

Tuz ve kara biber

Elma sirkesi

Zeytin yağı

ŞOPSKA SALATASI TARİFİ

Tüm malzemeleri küp küp doğrayın.

Baharatı ve tuzunu da ekleyerek harmanlayın.

Üzerine irice rendelenmiş peyniri serpin, sirke ile yağı gezdirip hemen servis edin. Afiyet olsun.

AFYON'UN MEŞHUR GECE KÖFTESİ TARİFİ

Afyonkarahisar'a özgü göce köftesi; adına 'göce' denilen çekilmiş buğday ile ince bulgur (düğü), un, nane, soğan, salça, yumurta, sıcak su, tuz, yoğurt, tereyağı ve ayçiçek yağı kullanılarak yapılıyor.

Sıcak suyla birbirine karıştırılarak yoğurulan malzemeler, yine biraz sıcak su eklenerek bekletiliyor. Sonrasında üzerine un ve yumurta eklenen malzemeler yeniden yoğuruluyor. Malzemeler bir süre daha beklemeye alınırken, bu sırada yemeğin sosu hazırlanıyor.

Tencere içerisine konulan yağ ile soğan ve salça kavrulduktan sonra üzerine su eklenerek, sos tamamlanıyor. Ardından yoğurulmuş malzemelerden fındık büyüklüğünde köfteler hazırlanarak, sosun içerisine atılıyor.

Sosla birlikte pişirilen köfteler, sulu biçimde tabağa alınarak, üzerine yoğurt, salça, tereyağı ve nane ilave edilerek, servise hazır hale getiriliyor.