200 yıllık geçmişe sahip! Görele dondurmasının sırrı salep ve meyan kökü

Giresun'un meşhur Görele dondurması asırlık lezzetiyle yaz mevsiminin vazgeçilmezi. Peki, Görele dondurmasını bu kadar özel kılan nedir? İşte dondurma ustasından süt, şeker, salep ve meyan kökü kullanılarak hazırlanan Görele dondurmasının püf noktaları...

AA

Havaların ısınması Görele dondurmasına talebi artırdı. Giresun'un tescilli lezzeti olan Görele dondurması hem yöreyi temsil ediyor hem de tadıyla nam salıyor. Süt, şeker, salep ve meyan kökü kullanılarak hazırlanan dondurma, yumuşak krema kıvamındaki yapısıyla farklı bir lezzet olarak damakları tatlandırıyor. İşte 200 yıllık lezzetin püf noktaları...

AA'da yer alan habere göre Giresun'un meşhur Görele dondurması 200 yıllık geçmişe sahip.

Görele Belediyesi, dondurmanın ülke ve dünya çapında marka olması ve ilçenin turizmden daha fazla pay alması amacıyla "Dondurma Park" projesini hazırladı. Kadın istihdamı, halkın gelir düzeyinin artırılmasına da katkı sağlaması planlanan projenin inşa sürecinin bu yaz başlatılması hedefleniyor.

GÖRELE DONDURMASI NASIL YAPILIYOR?

Görele dondurması malzemeleri arasında süt, şeker, salep ve meyan kökü yer alıyor. Görele dondurması yapımında önce süt pişiriliyor. Ardından süte şeker ve salep katılarak karıştırılıyor. Son olarak ayrıca kaynatılan meyan kökünün suyu alınarak karışıma ekleniyor ve dondurma kıvamı elde ediliyor.

ESKİDEN KARLARLA DONDURMA YAPILIYORDU

Görele Belediye Başkanı Tolga Erener, kendine has özellikleri olan dondurmayı çok uzun zamandır Görele ve çevresinde insanların tükettiğini söyledi.

Geçmişte bu dondurmanın kar kuyularında yapıldığını anlatan Erener, "Eskiden kar yağınca her kış insanlar bu karları kuyulara doldurarak ve üzerine kemençe eşliğinde imece usulü basarak biriktiriyordu. Yaz aylarında ise buz haline gelmiş bu karları keserek dondurma yapımında kullanıyorlardı." dedi.

Babasından öğrendiği dondurmacılığı ilçede devam ettiren Şenol Avcı (50) ise dondurmalarının Türkiye'de benzersiz bir tat olduğunu söyledi. Kendisinin ailesinde dördüncü kuşak dondurmacı olduğunu ifade eden Avcı, bu yıl Kovid-19 salgını nedeniyle dondurma satışının geciktiğini belirtti.

YAŞLILARA VE ÇOCUKLARA DOKUNMAYAN BİR DONDURMA

25 yıldır dondurmacılık yapan Ömer Küçük de İstanbul'dan memleketine dönüş yaptığı Görele'de eniştesinden dondurma yapmayı öğrendiğini aktardı. Küçük, Görele dondurmasının insanlara herhangi bir rahatsızlık vermediğini kaydederek, "Çocuklarınıza da yaşlılara da yedirebilirsiniz. İnsana dokunmuyor. Günübirlik bir dondurma, buzlu bir dondurma değil, sabahtan hazırlıyoruz, müşterimize satışa sunuyoruz." ifadelerini kullandı.