20 yıl 100 yaşını gören insanları izledi! Ömrü uzatan kahvaltıyı açıkladı

Uzun yaşamın sırrı sizce ne? Sağlıklı beslenmek mi yoksa sağlıklı bir kahvaltı mı? 20 yıl boyunca 100 yaşını gören insanların beslenme alışkanlıklarını inceleyen uzun yaşam araştırmacısı Dan Buettner, en sağlıklı kahvaltıyı açıkladı. İşte ömrü uzatan kahvaltı...

Uzun yaşamın sırrı kahvaltıda saklı. 20 yıl boyunca 100 yaşını gören insanların beslenme alışkanlıklarını inceleyen uzun yaşam araştırmacısı Dan Buettner, en sağlıklı kahvaltı çeşidini açıkladı.

Independent'te yer alan habere göre Ödüllü gazeteci Buettner, en sağlıklı kahvaltının sırrını çözdü. Buettner'a göre Kosta Rika kahvaltısı, uzun yaşamın anahtarı olabilir.

ENERJİ VERİYOR, KİLOYU KORUYOR

Kahvaltı, günün en önemli öğünlerinden biri olarak kabul ediliyor. Çok sayıda bilimsel araştırma da kişinin gün boyu ihtiyacı olan enerjiyi sağlaması için bu öğünün önemine dikkat çekiyor. Günlük kalsiyum ve lif alımının çoğunun karşılanabileceği kahvaltı, aynı zamanda dikkati toplamaya da fayda sağlıyor. Bununla birlikte kahvaltının, kişinin ideal kilosunu korumada da yardımcı olduğu biliniyor.

Rush Üniversitesi'nden Christy C. Tangney, "Araştırmalarda, kahvaltıyı atlayan kişilerin gün içinde biraz daha az kalori almasına rağmen, vücut kitle indeksinin (BMI) daha yüksek çıktığı ortaya kondu." dedi.

TAM TAHILLI, BOL PROTEİNLİ KAHVALTI

Buettner, 2 Aralık'ta CNBC'de yayımlanan, "100 yaşındaki insanların yediklerini incelemek için 20 yılımı harcadım ve bu dünyanın en sağlıklı kahvaltısı" başlıklı yazısında Kosta Rika mutfağını işaret etti. Siyah fasulye, pirinç, soğan, kırmızı biber, mısır gibi besinlerle birlikte tüketilen mısır tortillasının sağlık açısından çok faydası olduğunu ifade eden Buettner, şunları söyledi:

"Mısır tortillası, tam tahıllı, düşük glisemik kompleks karbonhidratlar alınabilecek mükemmel bir kaynak."

Mısır tortillası, Kosta Rika'da ekmek yerine tüketiliyor. Buettner, odun ateşinde pişirilen bu ekmeğin içindeki yüksek B vitaminine dikkat çekiyor. Öte yandan tortillanın siyah fasulye gibi eşlikçilerinin antioksidan deposu olduğunu belirten Buettner, "Siyah fasulye bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur, kan basıncını düşürür. İnsülin seviyesini düzenler, potasyum ve B vitamini açısından zengindir." dedi.

Pirinç ve siyah fasulyenin birlikte tüketildiği takdirde çok faydalı olduğunu belirten Buettner, Kosta Rika mutfağına dair çeşitli tarifler vermeyi de ihmal etmedi.

Öte yandan Buettner'ın bu araştırmasını 100 Yıl Yaşamak: Mavi Bölgelerin Sırları isimli bir belgesele çevirdi. Yazar, dünyadaki en yüksek yaşam beklentisine sahip olan ve 100 yaşına ulaşmayı başaranların oranlarının daha yüksek olduğu yerlere Mavi Bölge adını veriyor.

DAMAK TADINIZA GÖRE SAĞLIKLI KAHVALTI MÜMKÜN

Kosta Rika mutfağı, herkesin damak tadına hitap etmeyebilir. Fakat her zevke göre sağlıklı bir kahvaltı tabağı yapmak mümkün.

Uzmanlar, beyaz yerine tam tahıllı ekmek tüketmeyi öneriyor.

Bununla birlikte yulaf, yumurta, peynir, yoğurt, zeytinyağı, yeşillik, domates, salatalık, meyve gibi faydalı besinlerin kararında tüketilmesinin kişinin sağlığına olumlu etki edebileceğinin altı çiziliyor.