HATİCE GÖVENÇ
Mayasız pişi tarifi merak ediliyor. Mayasız pişi hem kolay hem hızlı. Fakat bazı püf noktaları bulunuyor. Mayasız pişinin hazırlık süreci 10-15 dakika sürüyor. Kızartması ise 10 dakika. Yani toplam 25 dakikada her şey bitiyor.
MAYASIZ PİŞİNİN PÜF NOKTALARI
Pişiyi kızartırken yağ sıcak olmalı ama yanmamalı. Soğuk yağ pişileri yağ çeker, çok sıcak yağ ise dışını yakar içi pişmez.
Hamuru çok kalın açmayın. Yarım cm ideal. Kalın olursa içi zor pişer.
Unu kontrollü ekleyin. Çok un koyarsanız sert olur, az koyarsanız ele yapışır.
Kızaran pişileri mutlaka havlu kağıt üzerine alın. Yağını emer, daha hafif olur.
İsterseniz hamura beyaz peynir, çörek otu veya dereotu ekleyerek lezzet katabilirsiniz.
MAYASIZ PİŞİ TARİFİ MALZEMELER
2 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
4 – 4,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
Kızartmak için sıvı yağ
MAYASIZ PİŞİ TARİFİ
Derin bir kaba yoğurt, yumurta ve tuzu alın. Güzelce karıştırın. Kabartma tozunu ekleyin, ardından yavaş yavaş unu ekleyerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur yoğurun.
Hamuru 10-15 dakika kadar üzeri örtülü şekilde dinlendirebilirsiniz (daha kıvamlı olur ama şart değil).
Hamuru unlanmış tezgahta merdane yardımıyla yarım cm kalınlığında açın. Su bardağı ya da kalıp ile yuvarlaklar kesin.
Derin bir tavaya bol sıvı yağ koyun, iyice kızdırın. Hamurları kızgın yağda, her iki tarafı altın rengi olana kadar kızartın. Havlu kağıt serilmiş tabağa alın.