150 çiçekten yalnızca 1 gram çıkıyor! Dünyanın en değerli baharatında hasat zamanı

6 asırlık şifa kaynağı olan safranın hasatı başladı. Türkiye'nin çeşitli illerinde yetişen safran, Avrupa Birliği nezdinde Türkiye'deki ilk tescili almış olan aromatik bir bitki. 150 çiçekten yalnızca 1 gram safran çıkıyor. İşte safranın sofraya geliş aşamaları...

IHA

Safranbolu'da safranın hasatı başladı. Bölgenin coğrafi işaretli ürünü olan safran, bin derde deva bir baharat. Peki, safran sofraya ulaşana kadar hangi aşamalardan geçiyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesindeki Anadoludakiler Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda bu hafta Safranbolu'da gerçekleşti. 6 asırlık şifa kaynağı bitki Safran'ın tanıtımı için çeşitli mesleklerden birçok kişiyle etkinlik yapıldı.

Anadolu'nun kadim kültüründe toprağın bereketi, mutfağın birikimi ve el emeğinin zanaatla buluştuğu bir konsept olarak tasarlanan proje kapsamında, safranın hasat sürecinden ayıklanmasına kadar tüm aşamalar katılımcılara deneyimletildi.

Etkinliğe bir zamanların dizisi olan Çılgın Bediş'in Zeynep karakteri Gülçin Hatınhan ve Kurtlar Vadisi'nin 'Deli Hikmeti' Erdem Ergüney gibi ünlü sanatçılar da katıldı.

TESCİL ALMIŞ AROMATİK BİTKİ

Program ile ilgili bilgi veren BAKKA Genel Sekreteri Mehmet Çetinkaya, "Burada ana odağımız safran. Safran bildiğiniz üzere hem ülkemizde coğrafi tescili almış olan hem de Avrupa Birliği nezdinde Türkiye'deki ilk tescili almış olan aromatik bir bitkimiz. Aynı zamanda Safranbolu'ya da adını veren bu bitkinin marka değerini daha da arttırabilmek, ayrıca bu kadim kültürümüz olan İmeci Ağını biraz daha günümüze kazandırabilmek adına dijital teknolojileri de kullanarak bir etkinlik planlamış olduk." dedi.

SAFRAN NEDEN BU KADAR DEĞERLİ?

Safran, dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinir çünkü:

Üretimi çok zahmetli

Bir çiçekte sadece 3 küçük tepecik (safran ipliği) bulunur

1 kg safran elde etmek için 150.000'den fazla çiçek gerekir

Hasat elle yapılır

Ekimi sınırlı bölgelerde yapılabiliyor

Dünyada az sayıda ülke uygun iklime sahip

Türkiye'de en kaliteli safranlardan biri Safranbolu'da yetişir ����

Hem gıda hem tıp açısından kıymetli

Doğal boya özelliği

Antioksidan ve bağışıklık güçlendirici etkiler

Tarih boyunca ilaç olarak da kullanıldı ��

Az miktar çok etki eder

Çok yoğun aroma ve renk verir

Bu yüzden gramla satılır