15 saat kaynatılarak hazırlanıyor, kışın vazgeçilmezi

Kırklareli'nin meşhur şeker pancarı pekmezi hazırlıkları başladı. Ekim ayında sökülen şeker pancarları pekmez olmak üzere birçok aşamadan geçiyor. İşte ustasından şeker pancarı pekmezi tarifi ve şeker pancarı pekmezinin püf noktaları...

AA

Şeker pancarı pekmezinin lezzetini bilenler bilir. Kırklareli'de hem şifasıyla hem de tadıyla sofralarda yer alan şeker pancarı pekmezi hazırlıkları başladı. Peki, şeker pancarı pekmezi nasıl yapılır? Şeker pancarı pekmezinin püf noktası pancarın lezzeti.

AA'da yer alan habere göre Kırklareli'nin Istranca Dağları'nın eteklerinde doğal kaynak suyu ile yetiştirilen şeker pancarı, geleneksel yöntemlerle saatlerce kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor.

ŞEKER PANCARI PEKMEZİ NASIL YAPILIYOR?

Çiftçiler tarladan topladıkları pancarları traktör römorklarına yükleyerek evlerinin bahçesine götürüyor. Bahçelerde köylü kadınlar imece usulü pancarların kabuklarını temizleyerek bol suda yıkıyor. Pekmezhanelerde bir süre kazanlarda kaynatılan pancarlar yumuşadıktan sonra tahta ezme makinesinde sıkıştırılarak posasından ayrılıyor.

Pancarın şırası "bumba" adı verilen büyük kazanlarda kaynatıldıktan sonra 50 litrelik kazanlarda 15 saat odun ateşinde kalarak pekmez haline getiriliyor ve üç defa süzüldükten sonra şişelenerek Türkiye'nin çeşitli illerine gönderiliyor. Özellikle kış aylarında tercih edilen pekmez, zahmetli bir sürecin ardından sofradaki yerini alıyor.

"PEKMEZİN LEZZETİ PANCARDAN GELİYOR"

Pekmez üreticisi Remziye Benzer, sofraları süsleyen pekmezin büyük zahmetle üretildiğini söyledi.

Pekmezi katkı maddesiz ve doğal yöntemlerle ürettiklerini ifade eden Benzer, "Şubat veya mart aylarında pancarı ekeriz, sonra 3 kez kazar ve sularız. Ekim ayında da pancarımızı sökeriz. Eve getirdiğimiz pancarı temizler, yıkar ve kıyarız. Bumbada kaynadıktan sonra şırasını alıp kaynatırız. Zorlukları çok var." diye konuştu.

Pekmezi severek yaptıkları için lezzetinin de farklı olduğunu ifade eden Benzer, kış aylarında pekmezin sağlık açısından önemli olduğu için fazlaca tüketildiğini kaydetti.

"KAYNARKEN KÖPÜĞÜNÜ ALIN"

Pekmez üretiminde en çok dumandan dolayı zorlandıklarını dile getiren Benzer, pekmez tarifini şöyle anlattı:

"Kaynarken, köpüğünü alır ateşe odun atarız. Başından ayrılmayız. Sevgini katarsan her şey güzel olur. Bizi en çok etkilen duman oluyor. Duman da rüzgar olduğu günlerde oluyor. Pekmezin lezzeti pancardan geliyor. Hiçbir katkı maddesi yok. Pancarın kendi verdiği şeker oranıyla pekmez olur. Biz pekmezimizi odun ateşinde yaptığımız içinde ayrı bir lezzeti oluyor. Burada ateş çok önemli. Hızlı ateşte kaynaması gerekiyor. Bu lezzet bu zorluğa değiyor. Çoluğumuz çocuğumuz torunlarımız pekmezi tüketiyor."

Farklı yemek arayanlara Bayburt'un meşhur lor dolması tarifi