15 gün boyunca şekeri bırakanlarda görülen 5 değişiklik! Beyni etkiliyor

Şekerin birçok hastalığı tetiklediğini ve beyin fonksiyonlarını yavaşlattığını biliyoruz. Peki, 15 gün boyunca şekeri bırakırsanız vücutta neler olur? İşte şekersiz hayatın vücuda 5 faydası…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Şekeri bırakamayanlardan mısınız? Bu haberimizde şekerin etkisini görünce fikriniz değişebilir. 15 gün boyunca şekeri bırakanlarda vücutta neler oluyor mercek altına aldık.

Uzmanlara göre şekerin bırakılması beyin fonksiyonlarından ruh haline kadar vücudun her zerresini etkiliyor.

ŞEKERİ BIRAKANLARDA GÖRÜLEN 5 DEĞİŞİM

Canan Karatay'dan Osman Müftüoğlu'na kadar birçok uzman, şekerin zararına dikkat çekiyor. Peki, şekeri hayatınızdan çıkarırsanız vücutta neler olur?

Şeker sadece tatlılarda değil; ekmek, makarna, pirinç, patates ve fırınlanmış ürünler gibi karbonhidratlarda gizlice kullanılır. Bu durumdan kan şekeri de nasibini alır.

Şeker ilk bırakıldığında ilk birkaç günde düşük enerji veya baş ağrısı gibi semptomlar olabilir. Ancak sonrasında faydalı olduğu belirtiliyor.

1. TATLI İSTEĞİ AZALIR

Şekeri bıraktığınızda tatlı isteği azalır. Bunun nedeni fizyolojik bir tepkidir. Şeker kan şekeri seviyelerini yükseltir, pankreasın insülin salgılamasını sağlar, bu da kan şekeri seviyelerini önemli ölçüde düşürür.

2. DAHA AZ YORGUNLUK

İki hafta şekersiz kalmak, özellikle yemeklerden sonra yorgunluğu önemli ölçüde azaltabilir. Başlangıçta sıvı kaybedersiniz. İnsülin sodyum ve sıvı tutulmasını destekler. İnsülin seviyelerini azaltmak bu tutulmayı serbest bırakır ve vücut enerji için yağ yakmaya başlar, özellikle karın çevresinde.

3. STRESİ AZALTIR

Şeker tüketimi serotonin ve dopamin seviyelerinde aşırı dalgalanmalara neden olarak duygusal dengesizliğe, strese ve konsantrasyon zorluğuna yol açıyor. Şeker bırakılınca stres de azaltır.

4. DAHA SAĞLIKLI CİLT

Şeker, iltihaplanmayı teşvik eder bu da akneye ve erken cilt yaşlanmasına yol açar. Şekeri kesmek hormonları dengelemeye, iltihaplanmayı azaltmaya ve cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur.

5. BEYNİ GELİŞTİRİR

Şeker beyni olumsuz etkiler. Şekerin bırakılması hafızayı, konsantrasyonu ve genel beyin sağlığını iyileştirir. Yale Üniversitesi'nin 2021 tarihli bir araştırması, iki hafta boyunca düşük şekerli diyet uygulayan katılımcıların hafıza ve konsantrasyon testlerinde yüzde 23'lük bir iyileşme olduğunu gösterdi.