Acele çay demlemek acı bir tat bırakır. Taptaze çaylar için mutlaka demliğin içerisine de soğuk su eklenmelidir. Peki yılların çay ustalarının demleme usulü ne?
Çay bayatlayınca acımsı bir tat bırakır. Bu nedenle bayat çaydan istenilen lezzet alınamaz. Peki usun süre taze içilebilen çaylar nasıl demlenir?
BAYATLAMAYAN ÇAY DEMLEME YÖNTEMİ NASIL YAPILIR?
Soğuk su ile demlenen çay, içerisindeki kansızlık yapıcı bileşenleri aktif etmeden demlendiği için kansızlık yapmaz.
Bu çay demleme yöntemi sabır ister ve keyifle demlenmesi gerekir. Eğer alel acele çay demleyeceksiniz bu yöntemle demlemeyin, aksi takdirde uzun süre demlenmesini beklemeniz gerekecektir.
Çayı bu usülle demlediğinizde aklınıza demlik kısmının soğuk kalacağı gelebilir. Ancak durum sandığınız gibi değil. Çünkü alttaki su kaynadıkça üstteki demliği de kaynamaya noktasına getirecektir.
Öncelikle çaydanlığın alt kısmına yarıdan fazla su doldurun.
Daha sonra demlik kısmına ne kadar çay demleyecekseniz o kadar su doldurun.
Demlikteki su soğuk haledeyken demlemek istediğiniz miktarda çay koyun.
Çaydanlığı ocağa koyun ve kaynamaya bırakın.
Alttaki su kaynamaya başladıkça üstündeki suyu da kaynatarak çayın demlenmesini sağlayacak.
Peki, bayatlamama özelliğini nasıl kazanıyor diyorsanız şöyle açıklayalım: Kendi içeriğine uygun demlendiği için yani kendi kalitesine göre tazeliğini koruma süresi uzuyor. Yemeği düşük ısıda saklayıp bozulması, serin yerde daha uzun dayanması gibi...
DİĞER ÇAY DEMLEME YÖNTEMLERİNDE NE OLUYOR?
Alltaki su kaynayıp üst demliğe kaynar su koyup çayı koyduğunuzda "haşlama" usulüyle çay demlemiş olursunuz.
Üst demliğe öncesinden kuru çay koyup kaynar suyu üzerine döktüğünüzde "yakma" usulüyle çay demlemiş olursunuz.
Çaydanlığın altına ve üstüne soğuk su koyup pişirdiğiniz ise "demleme" usulüyle çay demlemiş olursunuz.