AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Vücudun yenilenme aşamasında olan uyku, en önemli saatlerdir. İbn-i Sina bu saat aralığında bir insanın en derin uyku moduna girmesi gerektiğinin altını çizmiş. 1000 yıl önce İbn-i Sina'nın uyku konusundaki uyarıları günümüzde halen bilim insanları tarafından araştırılır.
Kaliteli bir uyku için ağır yorganın altını çizen, ünlü alimin bu konudaki tavsiyeleri aslında yüzyıllar boyunca Anadolu topraklarında yaygındı. İnek ve koyun yünlerinden yapılan bu ağır yorganların uyku üzerindeki etkilerini duyanlar ise şaşırıyor.
İbn-i Sina, köy hayatındaki sağlıklı yaşamın sırrını yüzyıl önce şifa kitaplarında verdi. Sina'ya göre en derin uyku hali özellikle kış aylarında ağır yorgan altlarında yapılır. İnce yapılı yorgan ya da pikeler vücudun yeteri oranda ısınmasını engeller. Bu da melatonin hormonunu harekete geçirir.
Basınç uyarısıyla vücudun dingileştiren ağır yorganların en azının 5 kilo olması gerektiği belirtildi. Ünlü alimin bu açıklamaları üzerine bilimsel araştırmalarda da vücut sıcaklığının artması derin uykuya neden olduğu ortaya çıkarıldı.
Uyku kalitesini artırdığı gibi kemik ve kasları gevşeterek kronik ağrıları dindirdiği tespit edildi. Uykusunda bir insanın sıklıkla uyanmasının nedenin yeterli ısıya ulaşamamasına bağlayan İbn-i Sina, ağır yorganın ruhsal hastalıklara da fayda sağladığını belirtmiştir.
Depresyon, stres ve yorgunluk gibi sağlık sorularının şiddetini azaltır. Ruhsal güven ve rahatlama sağlar.
NOT: Akciğer hastalığı olanlar için ise ağır yorgan uykun değildir. Çünkü yeterli miktarda vücutlarında oksijen olmadığından hareket etme noktaları azalır. Bu da hastalıklarını tetilker.