Bebek sağlığı çok önemli. İlk 6 ay anne sütü ile beslenmesi gereken bebekler daha sonra ek gıda ile besleniyor. Peki 1 yaşından küçük bebekler hangi besinleri tüketmemeli? İşte cevabı...
Bebek zehirlenmesine dikkat edilmeli. 1 yaş ise kritik. İşte nedeni...
TUZ
Bebeklerin, böbreklere aşırı yüklenme riski nedeniyle tuz tüketmemeleri gerekiyor. DSÖ 2 yaşın altındaki çocuklarda tuz tüketimine karşı tavsiyede bulunuyor ve 2 ila 15 yaş arasında çocuklarda düşük bir tüketimin sağlanmasını tavsiye ediyor. DSÖ, yetişkinlerin günde en fazla 5 gram (yaklaşık 1 çay kaşığı) tuz tüketmesi gerektiğini söylüyor.
BÜTÜN KURU YEMİŞ
Hem bütün kuruyemişler hem de diğer katı besinler, yalnızca bir yaşından küçük çocuklarda değil, yaklaşık beş yaşına kadar olan çocuklarda boğulmaya neden olabilir.
TON BALIĞI
Yaşamın ilk yılında diyete dahil edilmemesi gereken balık grubunda ton balığını buluyoruz. Metil cıva gibi toksik maddeler içerme olasılığı nedeniyle, ton balığı gibi balıklar tüketilmemelidir.
ISPANAK
Pazı ve ıspanak gibi yüksek nitrat içeriğine sahip yeşil yapraklı sebzeler, methemoglobinemi riski nedeniyle bir yaşından önce diyete dahil edilmemelidir. Methemoglobinemi, anormal miktarda methemoglobinin üretildiği bir kan hastalığıdır.
ŞEKER
Doğal veya ilave edilmiş serbest şekerler içeren tüm yiyecekler 1 yaşında kadar bebeklere verilmemelidir. Bal, meyve suları, tatlandırıcılar ve hamur işleri gibi yiyecekler ne kadar geç verilirse o kadar iyidir. Çünkü bunlar yetersiz kilo alımına katkıda bulunabilir ve çürük gibi çeşitli sağlık sorunları riskini artırabilir.