1 milyon insan gözünü bu yüzden kaybedebilir! Sinsi ilerliyor ve geri dönüşü yok

Gelecekte 1 milyon insanın diyabet nedeniyle görme kaybı yaşayabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ziya Kapran, ''Diyabet sinsi bir hastalık, görme kaybı olduğunda geri getirmek mümkün değil. İlk dönemlerde yakalayabilirsek çok etkili tedavilerimiz var.'' dedi. İşte diyabetle ilgili mutlaka bilinmesi gerekenler...

AA

Diyabet en sık görülen hastalıklardan biri ve gözleri doğrudan etkiliyor. Diyabet hastalarının her yıl göz muayenesi olmalarını gerektiğini belirten Prof. Dr. Ziya Kapran, "İlk başta diyabet nedeniyle gözün bozulduğu, tehlikede olduğu belli olmuyor. Diyabet sinsi bir hastalık, görme kaybı olduğunda geri getirmek mümkün değil. İlk dönemlerde yakalayabilirsek çok etkili tedavilerimiz var." dedi.

AA'ya açıklamalarda bulunan Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Genel Başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran, diyabetin göze etkilerini anlattı.

"ERKEN YAKALARSAK HEMEN HEMEN HEPSİNİ TEDAVİ EDEBİLİRİZ"

İlaçları göze enjekte edebildiklerini, lazer tedavileri olduğunu vurgulayan Kapran, gözün sızdıran damarlarını düzeltebildiklerini aktardı.

Bazen hastaların göz kanaması şikâyetiyle geldiğine dikkati çeken Kapran, çok geç kalındığı durumlarda son çare olarak ameliyat yaptıklarını anlattı.

Sağlık Bakanlığı ve diğer derneklerle çalışma yaparak, diyabetten kaynaklanan göz rahatsızlıklarını erken yakalamayı amaçladıklarına işaret eden Kapran, şunları söyledi:

"Türkiye'de diyabet oranı giderek yükseliyor, nüfusumuzun yüzde 10-15 i diyabet hastası. Bunların yüzde 10'u ciddi şekilde gözünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. 1 milyon insanımız kontrole gelmezlerse gelecek yıllarda görme yeteneklerini büyük ölçüde kaybedecekler. Tamamen körlüğe kadar ilerleyebiliyor."

Kapran, diyabetten kaynaklı göz rahatsızlıklarının çocuklarda da görüldüğünü, hastalığa yakalandıktan birkaç yıl sonra gözlere vurduğunu sözlerine ekledi.

Osmanlı Dönemi'nde soğuk algınlığının ilacı bu bitkiler

Kişilik testi: Burcuna göre nasıl bir insansın?