1 kaşık yetiyor! İzmir köfte tarifinin sırrı o malzeme! Lokantalar bile böyle yapıyor

İzmir köfte tarifi akşam yemeği menüsüne hazırlık yapanlar tarafından araştırılıyor. Köftesi, patatesi, biberi ve domatesiyle tam bir lezzet şöleni sunar. Ancak bu lezzeti yakalamak için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. İşte soğanıyla, maydanozuyla, yumurtasıyla nefis İzmir köfte tarifi ve malzemeleri…

AZİME KAHYA

İzmir Köfte, Türk mutfağının en sevilen ve doyurucu yemeklerinden biridir. Peki, İzmir köfte nasıl yapılır?

İzmir köfte tarifinde en önemli malzeme kıyma. Bu yüzden kıymanın seçimi için orta yağlı dana kıyma idealdir. Eğer imkânınız varsa, kuzu ve dana kıymayı karıştırarak daha güzel bir lezzet elde edebilirsiniz.

İZMİR KÖFTENİN PÜF NOKTASI: KARBONAT

Köfte harcını en az 5-10 dakika boyunca iyice yoğurmak çok önemli. Bu, malzemelerin özdeşleşmesini sağlar ve köftenin dağılmasını engeller. Harca bir çay kaşığı karbonat eklemek köftelerin daha yumuşak olmasını sağlayabilir.

Köftenin kıvamını tutturmak için bayat ekmek içi veya galeta unu kullanabilirsiniz. Ekmek içini rondodan geçirerek ince hale getirin. Miktarını kıymanın sululuk durumuna göre ayarlayabilirsiniz.

Hazırladığınız köfte harcını şekil vermeden önce buzdolabında en az 30 dakika, hatta mümkünse 1-2 saat veya bir gece dinlendirmek, lezzetlerin harmanlanmasını sağlar ve köftelerin daha iyi tutunmasına yardımcı olur.

İZMİR KÖFTE TARİFİ İÇİN MALZEMELER

Köftesi için:

500 gram az yağlı kıyma

1 adet yumurta

1 adet kuru soğan

Yarım demet maydanoz

1,5 su bardağı bayat ekmek içi

Karabiber

Kırmızı pul biber

Kekik

Tuz

Diğer malzemeler;

4 adet domates (3 adedi sosu için, 1 adedi de üzerine dilimlemek için gerekiyor)

4 adet patates (Ufaksa 5 tane de koyabilirsiniz)

3 adet çarliston biber

1 tatlı kaşığı salça (Tercihen karışık)

3 yemek kaşığı sıvı yağ (Sos için)

Kızartmak için:

Sıvı yağ

İZMİR KÖFTE TARİFİ

İzmir köfte tarifi için önce ekmek içini ve arkasından soğanı rondodan geçiriyoruz. (İsterseniz rendeleyip, ufalayabilirsiniz)

Yumurtayı, ince ince doğranmış maydanozu, baharatları ve kıymayı da ekleyip iyice yoğurun.

Parmak uzunluğunda ince ve uzun bir şekil verip biraz dinlenmesi için tabağa alın. Patatesleri soyup, elma dilimi şeklinde doğrayın.

Sıvı yağı iyice kızdırıp (çok yağ çekmesin diye) önce patatesleri arkasından da köfteleri azıcık kızartın. (İyice pişirmeyin ağır olur, kızarmadan almamız gerekiyor)

Daha sonra tepsiye, yan yana olacak şekilde bir patates bir köfte şeklinde sıralayın. Sonrasında sos tavasına sıvı yağı alın, salçayı da ekleyip iyice karıştırın.

Arkasından rendelediğiniz 3 adet domatesi de ekleyip 10 dakika pişmeye bırakın. Kekik ve tuzunu da ekledikten bir kaç dakika sonra ocaktan alın. Bu aşamada sosun içerisine 1,5 su bardağı su ekleyin.

Hazırlanan sosu patates ve köftelerin üzerine hepsine değecek şekilde dökün.

Üzerine 1 adet soyulup dilimlenmiş domatesi sıralayın. Biberleri de kesip içini temizledikten sonra aralarına yerleştirin.

Fırına atmadan önce tepsinin kenarından 1 çay bardağı sıcak su koyup önceden ısıtılmış 180°C fırında patateslerin üzeri kızarana kadar pişirin. İzmir köfte iftara hazır. Afiyet olsun...

Kahvaltıda yumurta, peynir, zeytin üçlüsünün faydası! Her birinin ayrı görevi var