Topraklı ıspanağı temizlemek bu kadar kolay! 1 kaşık yetiyor, ıspanaklar tertemiz oluyor!

En çok tüketilen kış sebzelerinin başında ıspanak geliyor. Fakat toprakta yetişen bir sebze olduğundan ıspanağı temizlemesi oldukça zor. Su dolu bir kâseye bir kaşık ekleyeceğiniz sirke ıspanaktaki tüm böcekleri döker. İşte adım adım ıspanak temizleme tüyoları...

Nur Sena Sarıtaş

Kışın ıspanak temizlemek hem zor hem de su israfına yol açıyor. Bu yüzden ıspanağı temizlemenin en kestirme yolu bir kaşık sirke kullanmak.

ISPANAĞI TEMİZLEME TÜYOLARI

Ispanakları bir kase soğuk suda 1-2 kez 5 dakika bekletin. Büyük bir kaseyi soğuk suyla doldurun ve yaprakları içine yerleştirin. Daha sonra yaprakları ovalayın ve kir ve kalıntıları temizlemek için karıştırın.

Yaprakların 2 ila 5 dakika suda kalmasına izin verin ve ardından suyu boşaltmadan önce yaprakları çıkarın. Ispanakta hâlâ toprak görüyorsanız onu tekrar soğuk suya batırın.

Ispanağı soğuk suyla durulamak kalıntıları, mikropları ve kiri yok etmede etkilidir.

Ispanak dolu kâseye 1 bardak soğuk suya karşılık yarım bardak beyaz sirke ekleyin. Bu, tek başına suya kıyasla biraz daha fazla bakteriyi ortadan kaldırabilir.

Ispanağı temizlemek için sabun kullanmayın. Bu zararlı kalıntılar bırakabilir.

Ispanağı sıcak suyla yıkamayın. Ilık veya sıcak su ıspanağın solmasına neden olabilir.

ISPANAK NASIL KURULANIR?

Ispanak yapraklarını kurulama bezi veya kağıt havluyla kurulayın. Ispanağınızı temiz bir bulaşık havlusu veya kağıt havlu üzerine yayın. Ardından, her bir yaprağın üzerindeki fazla suyu nazikçe kurutmak için başka bir temiz bulaşık havlusu veya kağıt havlu alın.

Ispanağınızdaki fazla nemi gidermek, yaprakların ıslanmasını veya küflenmesini önler, bu da onların daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olur.

ISPANAK DONDURUCUDA SAKLANIR MI?

Ispanağı 8 ila 12 ay boyunca dondurucuda saklayabilirsiniz. Yeşilliklerinizin tamamını bir kerede kullanamıyorsanız, ıspanakları kaynar su dolu tencerede 2 dakika bekleterek haşlayın. Daha sonra yaprakları bir kase buzlu suda 2 dakika bekletin.

Fazla suyunu çıkarmak için ıspanakları sıkın ve ardından yaprakları plastik bir dondurucu poşete koyun.

Ispanağı haşlayıp dondurmak onu daha uzun süre taze tutar ve besin değerlerinin korunmasına yardımcı olur.