1 gün önceden ıslatma derdine son! Suyuna bir kaşık ekleyince fasulyeler pamuk gibi oluyor

Fasulye, sağlıklı ve besleyici bir baklagil olsa da pişirme süresi uzun olduğu için genellikle 1 gün önceden ıslatılması gerekir. Ancak bazen fasulye ıslatmayı unutabiliriz ve gün içinde hızlıca pişirmek zorunda kalabiliriz. Peki, fasulye önceden ıslatmadan nasıl hızlı pişirebiliriz? Öyle bir besin var ki suyuna ekleyince fasulyeler pamuk gibi oluyor. İşte 1 gün önceden ıslatma derdine son verecek yöntem…

ELİF ÇARMAN

Fasulye yemeği yapmak için 1 gün önceden ıslatmak gerekir. Islatılan fasulyeler ise ertesi gün pişirilir. Ancak eğer fasulyeleri ıslatmayı unuttuysanız telaşe kapılmayın. Artık fasulyeyi ıslatmanıza gerek kalmıyor. Peki, ama nasıl?

FASULYEYİ 1 GÜN ÖNCEDEN ISLATMA DERDİNE SON

Fasulye ıslatmadan hızlıca pişirmenin birkaç farklı yöntemi bulunuyor. Fasulye, 1 gün önceden ıslatılmadığında da lezzetli bir şekilde hazırlanabiliyor. İşte detaylar...

KAYNAR SUDA HIZLI ISLATMA YÖNTEMİ/TOPLAM SÜRE: YAKLAŞIK 1 SAAT

Fasulyeleri bir tencereye koyun ve üzerini 3-4 parmak geçecek kadar kaynar su ekleyin. 5 dakika kaynatın ve ocağı kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp sıcak suda 1 saat bekletin. Daha sonra suyunu süzerek normal şekilde pişirebilirsiniz.

DÜDÜKLÜ TENCERE İLE FASULYE PİŞİRME/TOPLAM SÜRE: 30-40 DAKİKA

Fasulyeleri yıkayın ve düdüklü tencereye koyun. Üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ekleyin. Düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte 35-40 dakika pişirin. Bu yöntem normal tencereye göre çok daha hızlı pişirme sağlar.

KARBONAT İLE HIZLI FASULYE PİŞİRME/TOPLAM SÜRE: 1-1.5 SAAT

Fasulyeleri bir tencereye koyun ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve orta ateşte pişirmeye başlayın. 30-40 dakika kaynattıktan sonra köpükleri alarak pişirmeye devam edin. Karbonat, fasulyenin kabuklarını yumuşatarak pişme süresini kısaltır.

TENCERE KAPAĞINI KAPALI TUTMA YÖNTEMİ/TOPLAM SÜRE: 2-2.5 SAAT

Fasulyeleri doğrudan bir tencereye koyun ve bol su ekleyerek kaynatın. Tencerenin kapağını kapalı tutarak orta ateşte 2 saat boyunca pişirin. Ara ara su azaldıkça sıcak su ekleyerek pişirme sürecini hızlandırabilirsiniz. Doğal ve katkısız yöntem olarak kullanabilirsiniz.

FASULYENİN HIZLI PİŞMESİ İÇİN PÜF NOKTALARI

Sıcak su kullanın: Pişirme sürecinde soğuk su yerine sıcak su eklemek, fasulyenin daha hızlı yumuşamasını sağlar.

Tuzu piştikten sonra ekleyin: Tuz, fasulyenin sertleşmesine neden olabilir. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra tuz eklemek daha iyi sonuç verir.

Limon veya sirke eklemeyin: Asidik bileşenler fasulyenin pişmesini zorlaştırabilir.

Taze fasulye tercih edin: Uzun süre beklemiş, bayat fasulyeler daha uzun sürede pişer. Taze ve yeni mahsul fasulye seçmek pişirme süresini kısaltır.