1 aylık D vitamini ihtiyacını 1 tabakta karşılıyor! Bağışıklığı çimento gibi sağlamlaştırıyor

D vitamini takviye olarak tüketiliyor. Besinlerden de D vitamini alınmalıdır. Peki bu enfes besinler hangileri? İşte bağışıklığı sapasağlam ayakta tutan besinler...

D vitamini hastalıklara karşı dirençli tutuyor. D vitamini güneş ışığından da alınabilir. Peki D vitamini hangi besinlerde var?

D vitamini, çoğu besin maddesinde olduğu gibi en iyi doğal yollardan alındığında vücut tarafından daha verimli kullanılır. Uzmanlar, özellikle hayvansal kaynaklı gıdalardan alınan D3 vitamini (kolekalsiferol) öneriyor, çünkü bu formun, D vitamini seviyelerini daha etkili bir şekilde arttırdığı ve uzun süre koruduğu kanıtlanmıştır.

MANTAR

Mantarlar yüksek miktarda D vitamini içermese de, insanlar gibi UV ışığına maruz kaldıklarında ergosterol adı verilen bir bileşik sayesinde D vitamini üretebilirler. Kış aylarında hasta olmamak için bu değerli besini mutlaka tüketmek gerekir.

SOMON

Protein açısından zengin bir besin arıyorsanız, somon hem mükemmel bir protein kaynağı hem de D vitamini bakımından oldukça zengindir. ABD Tarım Bakanlığı'na (USDA) göre, bir porsiyon pişmiş somon yaklaşık 570 IU D vitamini sağlar, bu da günlük ihtiyacınızın önemli bir kısmını karşılar.

YUMURTA

Balık D vitamininin tek kaynağı değildir; yumurtalar da harika bir alternatiftir. Yumurta, içerdiği protein, yağ, vitamin ve minerallerle oldukça besleyici bir gıdadır. Büyük bir yumurtanın sarısı, günlük D vitamini ihtiyacınızın yaklaşık %5'ini karşılar. Tavuğun güneşe maruz kalması, yeminin D vitamini içeriği ve sıvı yumurta sarısının UV ışığına maruz kalması, yumurtadaki D vitamini miktarını etkileyen faktörlerdir.

D VITAMINININ FAYDALARI

Ruh Halini Düzenler: Araştırmalar, D vitamininin ruh halini dengelemeye ve depresyon riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.

Kilo Kaybını Destekler: Daha yüksek vücut ağırlığına sahip kişilerin genellikle daha düşük D vitamini seviyelerine sahip olduğu tespit edilmiştir. Bir araştırmada, düzenli kalsiyum ve D vitamini takviyesi alan kişilerin, plasebo grubuna kıyasla daha fazla kilo verdiği gözlemlenmiştir. Bu, D vitamini ve kalsiyumun iştah bastırıcı bir etkisi olabileceğini düşündürmektedir.