Bu eşarplarda sanat var!

Kimono ve çanta tasarımları ile tanıdığımız Kings & Queens Design, geçtiğimiz kış aylarında koleksiyonuna kattığı eşarp tasarımları ile hafızalara iyice kazındı.

Elif DEMİRTAŞ BİLİR

elif.bilir@aksam.com.tr

Kings&Queens ipek eşarp serisine; formu farklı bir şekilde ele alan, tasarımı sanatla bütünleştiren, tasarımcı iç mimar Hayrettin Taşkaya ile devam ediyor. 

Hayrettin Taşkaya, çizimlerinde yüzeyleri yapraklarla kaplayarak; istediği nesnenin formunu küçük, parça parça yaprakları illüstre ederek elde etmektedir... 

Değişimi seven, her çağın sanatla yücelip, güçlü 'altın çağlar' yaşatacağına inanan herkese hitap eden golden Epoque serisi ilhamını; güç, değişim, ihtişam ve barok'dan alır. 

Sanatı tekstille birleştirirken aynı zamanda kişiye özel olması ve alıcının klasik bir ipek eşarp değil de giyilebilir bir sanat eseri aldığını hissetmesini sağlamak ön plandadır.


Kings&Queens markasının yaratıcı direktörü Nihan Demir ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Sizi kimono ve çanta tasarım markanız Kings and Queens ile tanıdık. 2 sezondur da ipek eşarplar yapıyorsunuz. Biraz anlatmak ister misiniz?
Markanın ilk serisi beyaz baskılı basic t-shirtlerdi. Sonrasında yine basic günümüze uygun kimonolar ve her ortamda kullanabilecek el çantaları ile devam ettik. Tasarımlarda kendimi ve markayı en iyi şekilde yansıtabileceğim ürünler ile devam etmek istedim. Sanata daha yakın olabileceğimi düşündüğüm için ipek eşarplara geçtim. 1 yıldır 2 ayrı sanatçı ile iş birliği yaptık umuyorum ki uzun bir süre daha başka sanatçılarla çalışmaya devam edeceğiz.
 
Koleksiyon yaratma süreciniz nelerden oluşuyor?
Önceliğim genelde ben kullanır mıyım oluyor, sonrasında renkler ve hayatımın o döneminde bana ilham veren eserler süreci oluşturuyor. İş birliği yaptığımız sanatçı ile koleksiyonu detaylandırıyoruz renk ve manipülasyonları belirleyip üretime geçiyoruz. 


 
Yusuf Aygeç`in tablo desenlerin digital yansıması olan eşarplarınız için giyilebilir sanat diyebilir miyiz? 
İpek eşarp koleksiyonlarında temel amacım giyilebilir sanat eserleri olmalarını sağlamak ve tek bir adet olarak boyanan farklı disiplinlerle üretilen tabloları tekstille birleştirirken aynı zamanda kişiye özel olması ve alıcının klasik bir ipek eşarp değil de giyilebilir bir sanat eseri aldığını hissetmesini sağlamak ön plandadır. Yusuf Aygeç'in tablolarını ve tarzını çok beğendiğim için ilk olarak ona böyle bir iş birliği teklifi ile gittim ve uzun bir çalışma sürecinin ardından heyecanla ürünlerin tamamlanmasını bekledik. Sonuç beklediğimizden çok daha iyiydi çok hızlı güzel geri dönüşler aldık.
 
Sanata ve sanat eserlerine olan hayranlığınızın dışa vurumu Kings and Queens Golden EPOQUE koleksiyonunda hangi renkler hakim, hikayesi nedir? 
Golden Epoque için Hayrettin Taşkaya'nın kendine özgü yaprakları ve desen tekniği ile yola çıktık. Koleksiyonun renkleri adından da anlaşılacağı gibi gold ağırlıklı olmak üzere rose gold ve bordo. Yapraklarla her türlü formu kaplayabilmesinin yanında beni en çok etkileyen akrilik boya ile yaptığı çalışmaların inceliğiydi. Kendi portre ve desen çizimlerinin dışında Kings&Queens için tamamen yeni baştan özel çizimler yaptı. Şimdi Hayrettin Taşkaya ile bahar sezonu için çalışıyoruz yine çok güzel bir koleksiyon olacağından hiç şüphem yok.


 
Eşarbın farklı kullanımlarını görüyoruz markanızda, Bir eşarptan kaç tane kombin çıkabiliyor?
Eşarbın boyutuna bağlı olarak bu sayı oldukca artmakta. İster şık bir bluz olarak ister kemer olarak yada saç örgünüzü renklerdirmek için kullanabileceğiniz gibi elegan bir stil yaratmak için çok sade bir blazer ceketin omzuna atabilirsiniz. Golden Epoque koleksiyonunda üç farklı boy alternatifi var. Hem erkek hem kadın kullanımına uygun olarak tasarlandı. En küçük boy 'cep mendili' olarak erkeklerde kullanılabileceği gibi kadınlarla da çantalara ya da bileğe bağlanarak kullanılabilmektedir. Farklı kombin şekillerini daha iyi anlatabilmek için kısa videolar çekiyoruz çok yakında yayınlayacağız. 


 
Bu sezonki aksesuar trendlerinde eşarbın yerini nasıl yorumlarsınız?
Modanın yıllar yıllar sonra tekrar ediyor olduğunu artık biliyoruz, geçmişten esinlenmeleri. Eşarplarda geçmişte kadın ve erkekte pek çok şekilde kullanılmış bugun ise sade görünümlerin anahtar parçası olduğunu düşünüyorum. Özellikle ipek kumaşı eşarplarda aksesuar olarak bu sezon çok tercih ediliyor. Takılarda sadeleşmeye gidilirken renkli eşarplarla kombini tamamlamak oldukça casual ve şık bir görünüm elde edilmesini sağlıyor.


 
Sizin begendiğiniz tasarımcı ve ikonlar kimlerdir?
Phoebe Philo'nun yalın tarzı hem ikon olarak hemde tasarımcı olarak beni hep cezbeder. Ayrıca tüm zamanların ikonu olarak Marilyn Monroe'nun zamansızlığına ve içten tavırlarına hayranım.


 
Televizyonda, Rojda Demirer, Özge Özpirinççi, Nergis Kumbasar, Emre Kınay, Kaan Urgancıoğlu, Ece Vahapoglu`nda eşarplarızın farklı kullanımlarını görüyoruz.  Siz en çok hangi tarz kullanımı önerirsiniz? 
Giyilebilir sanat ürünü denildiği için şık bir davette; belde ince bir kemer ve ispanyol paça pantalonla kombinlenmiş bir ipek bluz olarak görmeyi yada erkeklerin boyunlarında,bileklerinde görmeyi klasik kullanımların biraz dışına çıkılmasını öneriyorum. Desenler ve ölçüler kullanım çeşitliğini arttırıyor. Üç günlük Bozcaada tatilimde yanıma Yusuf Aygeç ile yaptığımız seriden BlueBlue scarfı almıştım ve üç gün boyunca 5 farklı şekilde hem aksesuar hem kıyafet olarak kullandım. Tek bir eşarpla gidip bu kadar farklı şekilde kullanınca çok eğlenceli oluyor. (Gülüyor)