Yurt dışında zirvede... Türk dizileri ülkemize ne kadar kazandırıyor?

Türk dizileri yurt dışında yoğun ilgi görmeye devam ediyor. İhracat noktasında ülke ekonomisine yüksek kazanç sunan Türk dizileri içerisinde yapımların bu kadar yoğun ilgi görme sebepleri ve en çok beğenilen Türk dizisi belli oldu.

AKŞAM/Life

Hüsna Köşger

Türk dizileri Dünya pazarında en çok ihracat yapan ülkelerin başında geliyor. Özellikle Asya ve Orta Doğu ülkelerinde geniş bir hayran kitlesine sahip olan Türk dizileri, bu yönüyle ülke ekonomisine de turizm sektörü üzerinden katkı sağlıyor. Bu konuya dikkat çeken The Economist Dergisi, Türk dizilerinin yurt dışında bu denli yoğun ilgi görmesinin sebeplerini açıkladı.

TÜRK DİZİLERİ YURT DIŞINDA NEDEN BU KADAR İLGİ GÖRÜYOR?

The Economist Dergisi'ne göre bunun en önemli sebebi; Türk dizilerinin göze hitap ediyor oluşu. Hikayeler içerisinde yer alan romantizm ve intikam ögeleri de ayrıca dikkat çekiyor. Ve bu durum bölüp-parçalama yöntemine çok uygun.

Türk dizileri sadece konuları ve hikayeleri işleyiş şekilleri değil, teknik açıdan da ilgi uyandırıyor. Yüksek prodüksiyonlu işler olan dizilerimizde dublaj yapma seçeneği de oldukça yüksek.

YURT DIŞINDA EN FAVORİ DİZİ GADDAR

The Economist Dergisi'nde yer alan makalede; Kanuni Sultan Süleyman'ın tahtta olduğu dönemini anlatan Muhtesem Yüzyıl dizisi için, "Türk dizilerinin dünyaya açılan ilk dalgasının bir parçası oldu" tanımı yapılıyor.

Dergiye göre güncel dönemde yeni favori Türk dizisiyse, Çağatay Ulusoy'u yıllar sonra ekrana döndüren yeni dizisi Gaddar oldu.

TÜRK DİZİLERİ HANGİ ÜLKELERDE POPÜLER?

Türk dizileri sadece Orta Doğu'da ya da Asya'da değil, başka ülkelerde de ilgi görüyor. Örneğin Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinde de oldukça popüler.

Geçtiğimiz yıl yeni Türk dizilerinin en büyük üç ithalatçısı İspanya, Suudi Arabistan ve Mısır ülkeleri oldu.

TÜRK DİZİLERİ ÜLKE EKONOMİSİNE NE KADAR KAZANDIRIYOR?

Bu çalışmaların kazanç boyutu da var elbette. İstanbul Ticaret Odası'na göre; Türkiye'nin televizyon ihracatının 2022 yılında mali karşılığı, 600 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Bazı analistlerse satışların yakında milyarları bulacağını öngörüyor.