Yeşilçam'ın efsane ismi Cüneyt Arkın hayatını kaybetti! Güle güle Malkoçoğlu

56 yıllık oyunculuk yaşamında 328 sinema filmi ve dizide rol alan Yeşilçam'ın efsane ismi Cüneyt Arkın, hayatını kaybetti. 85 yaşındaki oyuncu için yarın AKM'de tören düzenlenecek.

Malkoçoğlu, Kara Murat ve Battal Gazi gibi birçok unutulmaz filme imza atan Yeşilçam'ın efsane ismi Cüneyt Arkın, hayatını kaybetti. Önceki akşam aniden kalbinin durması üzerine Beşiktaş'taki özel bir hastaneye kaldırılan 85 yaşındaki oyuncu, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayata gözlerini yumdu. Cüneyt Arkın'ın ölümüyle ilgili hastaneden açıklama yapıldı. Açıklamada, Arkın'ın kalbinin durması sebebiyle ambulansla hastaneye getirildiği ve bütün yeniden canlandırma çabalarına rağmen hayatını kaybettiği belirtildi.

Oyuncu yarın 10.30'da Atatürk Kültür Merkezi'ndeki törenin ardından öğlen namazına müteakip Teşvikiye Camii'nde kılınacak namaz sonrası Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek.

AİLEMİN YANINA GÖMÜN

Atlara olan düşkünlüğü bilinen Cüneyt Arkın, katıldığı bir programda vasiyetini açıklamıştı. Sanatçı, "Atım Hasretim'in yanına gömülmek istemiştim ama sonra çok yanlış anlaşılır diye korktum. Beni 'Anne babamın yanına gömün' dedim" şeklinde konuşmuştu. Yeşilçam'a damga vuran usta oyuncu Cüneyt Arkın, 56 yıllık oyunculuk yaşamında 328 sinema filmi ve dizide rol aldı. Gerçek adı Fahrettin Cüreklibatır olan sanatçı, 1937'de Eskişehir'in Karaçay köyünde dünyaya geldi. 1962'de İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun olan oyuncu, askerliğini Eskişehir'de yedek subay olarak yaptı. Arkın, vatani görevinin ardından bir dönem Adana ve civarında doktorluk yaptı. 1963 yılında 'Artist' dergisinin düzenlediği sinema artisti yarışmasında birinci oldu.

İLK FİLMİ GURBET KUŞLARI

Kariyerindeki dönüm noktası 1963'te askerliğini yaparken 1. Hava Jet Üssü'nde yönetmen Halit Refiğ ile tanışması oldu. Askerlik bitince, 1964'te Halit Refiğ'in "Gurbet kuşları" filmiyle sinemaya adım attı. Halit Refiğ'in önerisiyle aksiyon filmlerine yönelen Arkın, Medrano Sirki'nde altı ay süreyle akrobasi eğitimi aldı. Burada öğrendiklerini 'Malkoçoğlu' ve 'Battalgazi' serilerinde beyazperdeye aktararak Türk sinemasına daha önce hiç örneği olmayan bir tarz getirdi.

Kara Murat, 1972'de Türker İnanoğlu tarafından çizgi romandan sinemaya uyarlandı. Arkın, 'Malkoçoğlu' ve 'Battal Gazi' gibi Fatih'in fedaisi 'Kara Murat'ı da Türk Sineması'nın fenomen karakterlerinden biri haline getirdi.

Sanatçı, romantik filmlerle başladığı sinema yaşantısını hareketli filmlerle sürdürdü. Arkın'ın 1982 yapımı 'Dünyayı Kurtaran Adam' filmi de bunlardan biridir.

EN BÜYÜK KORKUSU EŞİNİ KAYBETMEKTİ

Oyuncu ilk evliliğini 1964'te Güler Mocan ile yaptı. 1966 yılında kızları Filiz doğdu. Cüreklibatır'ın yeni gelişen sinema oyuncusu kariyeri nedeniyle evlilik uzun sürmedi. 1970'te Betül Işıl ile evlendiler ve aynı yıl boşandılar. Kısa süre sonra yeniden evlenen çiftin Kaan ve Murat adlarında çocukları oldu. Arkın, en büyük korkusunun "Hiçbir şeyden korkmadığım kadar eşimi kaybetmekten korkuyorum" demişti.

DUBLÖRSÜZ 16 SAKATLIK

Malkoçoğlu, Battal Gazi gibi filmlerle zorlu sahnelere imza atan Cüneyt Arkın, dublör kullanmayı hep reddetti. Bu da bazen ölümlerden dönmesine neden oldu. Sanatçı oynadığı filmlerde yaklaşık 16 sakatlık yaşadı. 'Malkoçoğlu'nun üçüncü filminde kafa travması geçirerek 8 gün boyunca komada kalan oyuncu, Selahattin Eyyübi filmi setinde attan düşünce omzu ezildi. Bir başka aksiyon içerikli filmi Çöl Kartalı ve Battal Gazi filminde boyun omurları ikinci kez ezildi.

56 YILLIK KARİYERE SAYISIZ ÖDÜL

Arkın, 1976'da "Mağlup Edilemeyenler" filmiyle 13. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülü, 36. Antalya Altın Portakal Festivali ve 18. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü" aldı, 2013'te ise Kültür ve Turizm Bakanlığı "Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"ne layık görüldü. Arkın, son olarak Cumhurbaşkanlığı 2021 Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü aldı.

Cüneyt Arkın, en son 'Kuruluş Osman' dizisinde rol aldı. 2 sezon yapımda oynayan Arkın, sağlık problemleri nedeniyle yapımdan ayrıldığını açıklamıştı.

KALPLERİMİZDE FİLMLERİNLE YAŞAYACAKSIN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Türk sinemasının usta aktörü, sanatıyla, duruşuyla, karakteriyle hepimize örnek olan büyük sanatçı Cüneyt Arkın'ın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Sayın Arkın'a Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesinin, sevenlerinin, sinema camiamızın ve milletimizin başı sağ olsun.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Unutulmaz rolleriyle hafızalarımıza kazınan, Türk sinemasının çok değerli ismi Cüneyt Arkın'ın vefat ettiğini derin bir üzüntüyle öğrendim. Usta oyuncuya Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum. Başımız sağ olsun.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Cüneyt Arkın, sinemamızın büyük bir ismi olduğu kadar hepimizin çocukluk ve gençliğinin doğrudan ve iyiden yana olma, kötülere ve yanlışlara karşı çıkma sembolüydü. Arkın; Battal Gazi, Kara Murat ve Malkoçoğlu gibi değerleri yaşattığı gibi gelecek nesiller için yaşayacak bir sinema mirası bıraktı. Mekanı cennet olsun.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Cüneyt Arkın'ın vefatından büyük üzüntü duydum. Ailesine ve sanat camiasına başsağlığı diliyorum.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Hayat verdiği karakterlerle hepimizin hayatında derin izler bırakan, oyuncumuzun vefatını üzüntüyle öğrendim. Ülkemiz kıymetli bir değerini daha kaybetti.

Türker İnanoğlu (Yapımcı): 32 tane film çektik beraber. Kendini çok yıprattı Cüneyt... Ne diyeceğimi şaşırdım. Allah rahmet eylesin. Mekânı cennet olsun. Cüneyt dublör kullanmadan çalışırdı. Eli, kolu her şeyi sakattı. Dinlemezdi. 'Dublör yapar' derdik. 'Yok ya ben yaparım' derdi. Türk sinemasına gelmiş geçmiş en iyi jöndü Cüneyt.

Türkan Şoray: Canım Cüneyt. Bundan sonra, yokluğunu bilmek, düşünmek, öyle acı ki... Seni sonsuza kadar kalbimde yaşatacağım... Sinema ve tüm sinemaseverlerde, yerin dolmayacak.

Hülya Koçyiğit: Sinemanın bana kattığı değerlerden sevgili arkadaşım Cüneyt Arkın'ın vefat haberi ile derin üzüntü içindeyim. Türk sineması bir ustasını, bir çınarını daha kaybetti bugün. Sinemamıza büyük izler bırakan canım arkadaşım benim, filmlerinle yaşayacaksın kalplerimizde.

Filiz Akın: Haberin yarattığı şok etkisiyle konuşamıyorum. Telefonlarım çalıyor durmadan... Öyle üzgünüm ki... Hani klasik bir tanımlama vardır "O bizim Malkoçoğlu'muz, Dünyayı Kurtaran cengaverimizdi'' falan filan... En kısa haliyle o bizim Cüneyt Arkın'ımızdı.

Orhan Gencebay: Çok değerli bir sanatçıydı, izler bıraktı ve bırakacak. Sinemamıza gelen atraksiyonlarıyla kimsenin yapamayacağı sahneleri yapmıştır. Kendisiyle film de çektik. Değerini birçok nesil iyi bilir. Çok da yakışıklı biriydi.

Serdar Gökhan: Çok ince ve yufka yürekli bir insandı. Her şey dilindeydi. Karşılıklı rol yaptığımız zaman daha iyi rol yapma derdindeydik. Yolda öğrendim, yıkıldım. Dilim damağım kurudu. Tekrar başımız sağ olsun diyorum.

Emel Sayın: En son birkaç gün önce konuştuk, şakalaştık, haberi alınca çok sarsıldım.