Ünlü isim sert konuştu: Oyuncular Dilan Polat'tan daha mı az değerli?

Son dönemde dizi ve sinema dünyasında aynı isimleri ekranlarda görmeye başladık. Birçok yetenekli oyuncunun geri planda kaldığı bu süreçte ''Takipçi sayısına göre oyuncu seçimi'' konusu yeniden gündeme geldi. Behzat Uygur, Sergen Deveci, Ayşen İnci ve Mert Turak gibi birbirinden ünlü isimler Akşam'dan Merve Samıt'ın sorularını yanıtladı.

AKŞAM

MERVE SAMIT

Gereğinden fazla önem verilen sosyal medyada takipçi sayısı fazla olan isimler bir adım öteye geçmeyi başardı. Oyunculuk sektöründe takipçi sayısı milyonları bulan isimler birden fazla projede boy gösterirken, yetenekli ancak takipçi sayısı az olan oyuncular sektörde geri planda kalmanın huzursuzluğunu yaşıyor.

Günümüzün tartışma konularından birisi; dizilerde rol alacak isimlerin, sosyal medyadaki takipçi sayılarına göre belirlenmesi... Takipçi sayısının yanı sıra bir de özellikle dijital platformlarda aynı oyuncuların rol alması da izleyici tarafından eleştirilmeye başlandı. Tartışma konusu olan konuyla ilgili ünlü isimlere düşüncelerini sorduk.

Akşam'dan Merve Samıt'a konuşan Behzat Uygur, Sergen Deveci, Ayşen İnci ve Mert Turak çok konuşulacak açıklamalarda bulundu.

"ZEKİCE BULMUYORUM"

Takipçi sayısına göre oyuncu seçimini tuhaf bulduğunu ifade eden Behzat Uygur, "Takipçisi çok diye bir oyuncuyla çalışmak ya da takipçisi çok diye bir insanla arkadaşlık yapmak, hepsi çok tuhaf şeyler. Kaldı ki çok zekice de bulmuyorum. Çünkü; artık takipçi satın alan bir sürü hesap var, bunlar da yapılıyor. Çalışacağın insanın iş disiplinine, oyunculuğuna ve yeteneğine bakarsın. Ama bu en son sırada bile gelmez. Bunun konuşulması bile çok tuhaf... Takipçin çok diye o diziye o tiyatro oyununa ekstra bir seyirci gelmez, o başka bir şey. İşin özeti role ne kadar uygun, yeteneği, iş disiplini bunlara bakarsınız. Takipçisine bakmazsınız. Takipçisini sosyal medya hesabına bakarken görürsünüz ancak. Birinci sırada bunun olması çok uygun değil, olmaması gerekiyor. Aklıselim insanlar böyle söylerler, sonra takipçiye bakarlar." dedi.

"BU BİR ARZ TALEP MESELESİ"

Dijital platformda aynı oyuncuların rol alması hakkında da konuşan Behzat Uygur, "Gerçekten çok dizi takip etmiyorum aynı oyuncular mı oynuyor başka oyuncular mı bilmiyorum. İşin kolaycılığından kaçıp farklı yeteneklerin de oynaması daha doğru geliyor ama bu bir arz talep meselesi. Sonuçta bunun bir karşılığı varsa o oyuncular oynar. Dizilerde daha çok yurt dışındaki ülkelerde bir karşılığı olduğu için bazı oyuncularla oynanıyor. Kişisel olarak tiyatromuzda farklı farklı oyuncularla çalışmayı, genç yeteneklere yer vermeyi biz ilke edindik. Yapımcıların da buna biraz dikkat etmeleri iyi olur, sektörün daha genişlemesi açısından diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"BİRİLERİ BİRİLERİNİ DAHA ÖNCE TANIYOR"

Genç oyunculardan Sergen Deveci de takipçi sayısına göre oyuncu seçilmesi hakkında, "Kimisi daha hızlı birisini tanıyor kimisi de kendisini daha hızlı keşfettiriyor. Artık tanınıp tanınmamak ikilem değil her imkanı yapabiliyoruz, keşke herkes kendisini gösterebilse. Ama ne yazık ki birileri birilerini daha önce tanıyor. Üç sezon aynı karakteri farklı tiplerde görmek bizim için zengin olmuyor. Keşke farklı bir castta farklı bir yapıda görüp farklı yorumla izleyebilsek. Biz de mustaribiz yani... Keşke her sene şirketlerin, durumların değiştiği gibi keşke castlar da değişse, biz de bunu isteriz ama o kadar büyük bir sektör ki... Biz de kendi işlerimizde daha fazla önem veriyoruz, daha fazla öne çıkarıyoruz. Başka yerden bir şey gelirse de elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz." sözleri ile düşüncelerini dile getirdi.

"O 'İYİYİ' BULMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Takipçi sayısı fazla isimlerin dijital platformda sık sık rol alması ile ilgili soruya da cevap veren Sergen Deveci, "Onların demek ki bir şeyleri daha iyi olduğu için takipçileri fazla diyeyim... Onların bir şeyi daha iyi ki daha fazla, biz de o 'iyiyi' bulmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"DİLAN POLAT'TAN DAHA MI AZ DEĞERLİ?"

Usta oyuncu Ayşen İnci, "Takipçi sayısının bir değer ifade ettiğini düşünmüyorum. Sosyal medyada takipçi sayıları yüzbinlere ulaşan ama baktığınızda bir anlam ifade etmeyen, bir işe yaramayan, anlamsız içerikleriyle gündem olan pek çok kişi var. Bunun yanı sıra sosyal medya hesabı bile olmayan tanıdığım çok yetenekli ve ünlü oyuncular da var. Bu kişiler, tahliye olduğunda bile takipçi sayısı binlerce artan Dilan Polat'tan daha mı az değerli? Kaldı ki parayla bile takipçi satın alındığını hepimiz biliyoruz. Bana bile bunu teklif edenler oldu. Benim için önemli olan yaptığım işlerle ve duruşumla güzel bir çizgiyi ve kaliteyi yakalamak. Bu sektörde takipçi sayısına göre rol verildiğini duyuyoruz. Bunların içinde gerçekten iyi oyuncu olanlar hariç, diğerlerinin yaptığı işlerin nasıl başarısızlıkla sonuçlandığını da görüyoruz. Bu yüzden ben takipçi sayımla değil, yeteneğim, disiplinim ve iş ahlakım sebebiyle tercih edilmek isterim." dedi.

"ÇOK TAKİPÇİLİ OYUNCULARIN DİZİLERİNİN BİTTİĞİNE ŞAHİT OLDUK"

Mert Turak da, "Ne yazık ki popülerler; dünya ve vahşi kapitalizmin bize dayattığı alışkanlıklar oldu bunlar. Oysa çok takipçili oyuncuların da dizilerinin bir kaç bölümde bittiğine şahit olduk, defalarca hem de... Mesele oynayacak oyuncuların takipçi sayısı değil hikayenin senaryonun içeriğidir." ifadelerini kullandı.