''Türkleri hep yanımızda hissediyoruz''

Dünyaca ünlü Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında Suzan Kardeş ile aynı sahneye çıkıyor. 2 Haziran'da AKM Türk Telekom Opera Salonu'nda gerçekleşecek konser öncesinde grup üyeleri ve Suzan Kardeş'le konuştuk.

RECEP ASLAN

Roman müziğiyle ilk karşılaştığınız andan bahsedebilir misiniz? Sizi bu müziğe çeken, onu icra etmeye iten ne oldu?

Roman müziğiyle ilk karşılaştığımızda çok hızlı ve takip etmesi zor bir müzik olduğunu düşündük. Ama Romanların ateşi ve çılgınlığı bizi kendine çekti, bize ilham kaynağı oldu. Ayrıca, Roman müziği hem kadim bir müzik hem de günümüzün müziği.

Siz farklı milletlerden oluşan büyük bir grupsunuz. Müzik nasıl oluyor da insanları ortak bir noktada buluşturabiliyor?

Aslına bakarsanız biz müziğin birleştirici gücünün en iyi örneklerinden biriyiz. İlk yola çıktığımızda birbirimizi doğru dürüst tanımıyorduk. Her şey çok hızlı gelişti, doğaçlama konserlerde buluşup arkadaş olduk. Hepimiz farklı müzikal geçmişlerden geliyorduk ama geleneksel Doğu müziğine atılmaya karar verdik.

Balkan Buluşmaları'nda Nihan Devecioğlu'nu ağırladınız. Fuat Güner ile çalıştınız. Şimdi de Suzan Kardeş ile aynı sahneyi paylaşacaksınız. Türk müzisyenlerle müzikal işbirliklerinize dair neler söylersiniz?

Bu ortak çalışmaların hepsi harika geçti ve hâlâ iletişim hâlindeyiz. Muhtemelen onlarla yeniden birlikte çalışacağız. Şimdi Suzan'la buluşmak ve birlikte sahne almak için sabırsızlanıyoruz. Eminiz bu birliktelik de diğerleri gibi harika olacak.

'Dere Geliyor Dere' yorumunuz son albümünüz 'Nova Era'da yer alıyor. Türkiye'de çok bilinen bu şarkıyla ilgili Türk dinleyicilerinizden herhangi bir yorum aldınız mı?

Türk dinleyicilerimizin yorumumuzdan çok memnun kaldığını düşünüyoruz. Onlar için Türkçe bir şarkı kaydetmenin zamanı geldi de geçiyordu. Sonuçtan çok memnun kaldık ve bu şarkıyı gittiğimiz her yerde çalıyoruz.

Dinleyicileriniz İstanbul konserinizden neler beklemeli? Bize biraz çalmayı planladığınız şarkılardan bahsedebilir misiniz?

Bu İstanbul konserimiz sürp-rizlerle dolu olacak. Ağırlıkla orijinal olan ve dinleyicilerle paylaşmak için sabırsızlandığımız yeni şarkılarımızı çalacağız. Tabii, bu konserin özel konuğu olan Suzan'la çalacağımız şarkılar da var. Özgün bir gece ve konser olacağı kesin!

Daha önce Türkiye'de bulundunuz ve konserler verdiniz. Türkiye hakkındaki izlenimlerinizi paylaşabilir misiniz?

Türkiye bizim en sık ziyaret ettiğimiz ülkelerden biri. Türkiye'yi, insanlarını ve yemeklerini çok seviyoruz. Oradaki hayranlarımızı da tabii. Hep yanımızdalar ve her konserde enerjilerini bizimle dolu dolu paylaşıyorlar.

EĞLENCELİ BİR BULUŞMA OLACAK

Barcelona Gypsy Balkan Orchestra ile nasıl tanıştınız? Birlikte sahne alma fikri nasıl ortaya çıktı?

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra severek dinlediğim ve takip ettiğim bir gruptu. Beyoğlu Kültür Yolu etkinliği kapsamında etkinlik koordinatörü tarafından birlikte sahne alma fikri ulaştı ve yaklaşık bir ay boyunca grubun kontrbasçısı Ivan ile birlikte repertuvar üzerine konuştuk. Onlar da ben de bir araya geleceğimiz için çok heyecanlı ve mutluyuz. Çok eğlenceli bir buluşma olacak.

Balkan müziğinin ülkemizde ve dünyada bu kadar sevilmesini neye bağlıyorsunuz?

Öncelikle Emir Kusturica filmleri, Goran Bregoviç müzikleri, 'Elveda Rumeli' dizisi ve farklı bir şekilde bilinmesine sebep olan - bence maalesef - yakın zamanda yaşanan Balkan Savaşı. Rumeli türkülerinin çok daha tanınır olmasına sebeplerini ben böyle görüyorum. O coğrafyanın mutlulukları, acıları ve kültürünü yaşatan eserler insanların ruhunda ve vicdanında etkili olmuştur. Hepsi dinlenmeye değer muhteşem yaşanmışlıklar yansıtır.

SEZEN AKSU DÖNÜM NOKTAMDIR

Makyaj sanatçılığından oyunculuğa, oyunculuktan da ses sanatçılığına uzanan bir kariyer yolculuğunuz var. Bu yolculukta 'kırılma anı' dediğiniz, sizin için her şeyi değiştiren bir an var mı?

Tek bir dönüm noktası değil de birçok dönüm noktası var hayatımda. Bir tanesi ailemle Türkiye'ye gelmiş olmamızdır. İkincisi ailem ve kızımdır. Üçüncüsü Şan Tiyatrosu Lisa Tuna'dır. Dördüncüsü Sezen Aksu'dur. Bu böyle devam eder. Örneğin yine Türkan Şoray, BKM, Komedi Dükkanı, Seksenler, Kulüp ve Aziz gibi projelerde çalışmam benim için değerli dönüm noktalarıdır. Sezen Aksu benim için çok değerli. Onun için büyük bir dönüm noktası diyebilirim. Aramızda çok özel bir bağ var. İsmi gibi kendisi de her şeyi sezer. İlk albümümü kendisi bana yaptı. Kendisinin hayatımdaki yeri çok başkadır.

Bir makyaj sanatı geçmişiniz var. Günümüzün makyaj trendlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu mesleğe emek verenlere saygı duyuyorum. Hepsi güzel işler çıkarıyor.