Terör örgütüne karşı verilen vatan mücadelesi: Nefes - Yer Eksi İki

Seyircileri 90'lu yılların ilk yarısındaki terörle mücadelenin göbeğine götürecek “Nefes - Yer Eksi İki” filmi bugün vizyona girdi.

Melike Eregizli

Türkiye terör örgütü PKK ile 1984 yılından bu yana mücadele ediyor. Bizler güvende ve rahat uyuyabiliyorsak, bunu Mehmetçiğe borçluyuz. İzlerken gözyaşlarınıza hakim olamayacağınız, terörün en acımasız yönlerini tüm gerçekleriyle gözler önüne seren, TRT ortak yapımı "Nefes - Yer Eksi İki" filminden bahsedeceğiz sizlere...

Film, 1993 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde terör örgütüne karşı mücadele veren askerlerin hikâyesini anlatıyor. Yapımcılığını Mustafa Cihat Durmuş'un üstlendiği filmin yönetmen koltuğunda ise Ozan Uzunoğlu oturuyor. Filmin senaryosuda Hakan Evrensel'e ait.

2000 metre yükseklikteki karakolda geçen ve bölgede görev yapmış birçok gerçek kahramandan izler taşıyan filmin oyuncu kadrosunda; Murat Yıldırım, İlker Aksum, Şahin Kendirci, Arda Anarat, Eren Hacısalihoğlu, Yasin Çam, Begüm Akkaya, Rıdvan Aybars Düzey, Cezmi Baskın, Doğanay Ünal, Emrah Doğan, Eyüp Kan, Bestemsu Özdemir, Burak Sergen, Erdal Cindoruk, Bulut Akkale gibi ünlü isimler yer alıyor.

Sarsıcı hikâyesiyle sezonun iddialı projelerinden biri olan "Nefes - Yer Eksi İki" bugün beyazperdede seyircisiyle buluştu. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen gala gecesinde filmin oyuncu, yönetmen ve senaristleriyle bir araya geldik. Filmle ilgili tüm merak edilenleri sorduk. İşte o röportajımız...

"ONLAR; ASIL UNUTURSAN ÖLÜR!"

Filmde Tayfun Yüzbaşı karakterini canlandıran Murat Yıldırım, "Her şeyden önce Türkiye'nin gerçeğini sinema perdesine aktarmaya çalışıyoruz. Bu film 90'lardaki karakol baskınlarını anlatan gerçek bir hikâyeden uyarlandı. Yazarımız Hakan Evrensel, yönetmenimiz Ozan Uzunoğlu ve tüm oyuncularımız büyük emek harcadı. Üzerimizde büyük bir sorumluluk vardı. Umarım yerine getirebilmişizdir. 'Onlar; asıl unutursan ölür!' diyordu Tayfun Yüzbaşı, biz de hatırlatmak istedik," diye konuştu.

Tayfun Yüzbaşı'nın karakol baskını haberleri arasında askerlerini korumak ve eşinin riskli doğumuna katılmak arasında sıkışıp kaldığı filmin, bölgede yaşayan halkın o dönemlerde çektiği sıkıntıları yansıttığını anlatan Yıldırım, "Bunun büyük sorumluluğu var. O yüzden bu sorumluluğu önce üzerimize aldık, sonra da görevimizi yerine getirmeye çalıştık. Film güzel de oldu. O anlamda içime çok siniyor. Seyirci de izlediği zaman beğenecek diye düşünüyorum." dedi.

"TERÖRÜ LANETLİYORUZ"

Filmde savaş muhabiri Ufuk karakterini canlandıran İlker Aksum, "Ben de bir asker çocuğuyum. Babam savaş pilotu olarak görev yaptı. Bu yüzden olaylara yabancı değildim. Biz yaklaşık 40 yıldır ülkece terörle mücadele ediyoruz. Filmde 90'lı yıllarda yaşanan terör olaylarına değiniyoruz ve kahraman askerlerimizin o dönemlerde neler yaşadığını anlatıyoruz. Terörün ne kadar korkunç bir olay olduğunu gözler önüne seriyoruz ve terörü lanetliyoruz." diye konuştu.

FİLMDE AŞK VE DUYGUSALLIĞA DA YER VERİLİYOR

Filmin başrol oyuncularından biri olan Şahin Kendirci, "Ben Salman karakterini oynuyorum. İzleyiciyi aşk, duygusallık ve askerliğe dair güzel görseller bekliyor. Filmde en duygulandığım sahneler; Salman'ın yaşadığı olayda ikilemde kalması ve Tayfun Yüzbaşının Salman'la arasındaki bağdan dolayı başına gelen olaylardı." dedi.

"HAYRANI OLDUĞUM FİLMDE OYNAMAKTAN GURUR DUYUYORUM"

Filmde Ali Onbaşı rolünü canlandıran Arda Anarat, "Nefes: Vatan Sağ Olsun" filmini çocukken izlemiştim ve en sevdiğim filmler arasındaydı. Hayranı olduğum bir işin bana gelmesinden çok keyif aldım ve gurur duydum. Bu filmde Ali karakterini canlandırıyorum. Tayfun Yüzbaşının postacısıyım. Oyuncu olmasaydım askeriyede ya da pilot olarak çalışmak isterdim. Umarım oynadığım rolün hakkını vermişimdir. Askerlik mesleğinin zor olduğunu biliyordum ama burada filmi çekerken zorluklarını bir kez daha gördüm. Onların yaptığı mesleğe daha da saygım arttı. O yüzden bütün kolluk kuvvetlerine saygılarımı sunuyorum ve hepinize çok teşekkür ediyorum." diyerek duygularını ifade etti.

"TARİHE NOT DÜŞEN BİR FİLM YAPTIK"

Filmin yönetmeni Ozan Uzunoğlu, gerçek bir hikâyeyi değerli bir kadroyla etkili bir şekilde aktarmanın mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, "Bu film sadece izleyip geçebileceğimiz bir film değil. Oradaki gerçek kahramanların yaşadıklarına dayandığı için izleyicilerin Türkiye'nin 90'lı yıllarındaki terör sorununa dair önemli fikirleri olsun istemiştim. Bu topraklar için ne gibi fedakârlıklar yapıldı bunun altını çizmek için tarihe not düşen bir film yaptığımızı düşünüyoruz." diye konuştu.

"KENDİ YAŞADIKLARIMI FİLMDE ANLATTIM"

Son olarak filmin senaryosunu kaleme alan Hakan Evrensel'le konuştuk. Evrensel, "Güneydoğu'da görev yaptım. Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrıldıktan sonra gazeteciliğe başladım. Senaryo süreci 2 yıl sürdü. Kendi yaşadıklarım, şahit olduklarım ve arkadaşlarımdan dinlediklerimi filmde anlattım. Bu filmden beklentim de huzurlu bir şekilde yaşamamızı sağlayan bu insanlara dikkat çekmek." diyerek sözlerini noktaladı.