Seslendirdikleri kişilerle sesleri özdeşleşen 5 sanatçı

Türkiye dublaj sanatında dünyanın en iyisi olarak kabul edilmektedir. Bu başarıda yabancı kişilere ve çizgi karakterlere yapılan dublaj kadar, yerli oyunculara yapılan dublajların da etkisi büyüktür. Öyle ki bazı isimlerin sesleri, seslendirdikleri kişilerle özdeşleşmiştir. Bu kişileri, haberimizde derledik.

Seslendirme ya da bilinen diğer adıyla dublaj; yazılı bir metni sesle oynama sanatıdır. Duyguları ve tonlamayı okurken vermeniz gerekir. Bu nedenle de diksiyon ve artikülasyon konusunda seslendiren kişinin tecrübeli olması gerekir. Türkiye bu alanda dünyanın en iyisi kabul edilmektedir. Birçok isim seslendirdiği karakterle özdeşleşmiş ve o karakterlere başka sesler yakıştırılamaz olmuştur.

Örneğin; Tamer Karadağlı'nın yerli George Clooney olarak anılması, Shrek karakteri için Okan Bayülgen'in, Shrek'in yakın dostu eşek karakteri için Mehmet Ali Erbil'in, Fred Çakmaktaş için ise Sezai Aydın'ın sesinin benimsenmiş olması.

Sadece çizgi karakterlerle değil gerçek isimlerle de özdeşleşmiş isimler bulunuyor. Bu sesler yıllardır, ekranın en çok sevilen isimlerine ses oldu.

Seslendirdikleri kişilerle sesleri özdeşleşen 5 sanatçıyı derledik:

- GÜLEN KARAMAN - NEBAHAT ÇEHRE

Kavak Yelleri Deniz'in annesi olarak da bilinen Gülen Karaman, Nebahat Çehre'yi başta Aşk-ı Memnu ve Muhteşem Yüzyıl olmak üzere birçok projede seslendirdi. Sesiyle öyle özdeşleşti ki, oynadığı reklamlarda dahi seslendirir oldu. Birçok kişi, Karaman'ın sesini sahiden Çehre'nin sesi zannediyor.

- KEMAL ERGÜVENÇ - HULUSİ KENTMEN

Hababam Sınıfı'nın kimya hocası olarak akıllarda yer edinen Kemal Ergüvenç, henüz 55 yaşında 55 yaşında vefat etmişti. Çok genç yaşta oyunculuğa ve seslendirmeye başlayan sanatçı, Hulusi Kentmen'in sesi olarak akıllarda yer etmişti.

- JEYAN MAHFİ TÖZÜM - HÜLYA KOÇYİĞİT

Türk sinemasında neredeyse seslendirmediği aktris kalmayan Tözüm, en çok Hülya Koçyiğit'in rollerine ses olarak yakıştırıldı. Öyle ki o konuşurken, 'Hülya Koçyiğit'in sesi' diyenler bile oldu.

* Hulusi Kentmen sahnesinde Hülya Koçyiğit'i, Jeyan Mahfi Tözüm seslendirmektedir.

- ARDA ESEN / UMUT TABAK - NECATİ ŞAŞMAZ

Kurtlar Vadisi dizisinde Şaşmaz'ı hep Umut Tabak seslendirmişti. Ancak oyuncuyu ilk sezon Arda Esen seslendirmişti. Askerlik dolayısıyla projeden ayrılan Esen'i yerine de Tabak gelmişti. Ancak her ikisinin sesi de Şaşmaz ile özdeşleşti.