Sefa Önal Erman Film'e karşı telif davasını kaybetti

Senarist Sefa Önal, senaryosunu yazdığı Alın Yazısı ve Dertler Benim Olsun filmleri için Erman Film ile girdiği davada kaybeden taraf oldu. Mahkeme, telif davasında Erman Film'i haklı buldu.

Türk sinemasında sayısız filme senaryo yazarlığı yapan Sefa Önal ile Erman Film arasındaki davada Sefa Önel telif davasını kaybetti. Hürriyet'te yer alan habere göre; İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne açılan davada, 50 yıldır 250'den fazla filmin yapımcılığını yapan Erman Film, mali hak sahibi olduğu sinema filmlerini YouTube kanalında yayınlıyordu. Bu yapımlar arasında 1973 yapımı "Alın Yazısı" ve 1974 yapımı "Dertler Benim Olsun" yer alıyordu.

İddiaya göre; sahip olduğu tüm hakları Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği'ne devreden senarist Sefa Önal, senaryosunu yazdığı bu filmlerde telif hakkı iddiasında bulunarak YouTube'den kaldırttı.

Mahkemeye başvuran Erman Film ise söz konusu filmlerin haksız şekilde kaldırıldığını iddia etti. Mahkeme Erman Film'i haklı buldu.

Mahkemenin gerekçeli kararında şu ifadelere yer verildi: "Kanun gereği iki film 1995'ten önce çekildiği için Safa Önal'ın yönetmen, senarist ve diyalog yazarı olarak herhangi bir hak talebinde bulunamayacağı anlaşılmıştır. Önal, iki film üzerinde yapımcı sıfatıyla mali hak sahibi olan Erman Film'in haklarını ihlal etmiştir."