Akdamar Kilisesi hangi yüzyılda inşa edilmiştir?

Oyna Kazan ipucu sorusu ve joker kodu araştırılan konular arasında yer alıyor.

Akdamar Kilisesi hangi yüzyılda inşa edilmişti?

Akdamar Kilisesi, Ortaçağ Ermeni mimarisinin en parlak eserleri arasında gösterilmektedir. Van'ın Gevaş ilçesinde yer alan Akdamar Kilisesi 1951 yılında hükümet kararı ile yıkılmasına karar verilmiş. O dönemde gazeteci olan Yaşar Kemal olaydan tesadüfen haberi olmuş ve bu olayın durdurulmasına vesile olmuştur. Anadolu'nun farklı illerinde çeşitli milliyet ve topluluklara ait birçok tarihi eser bulunmaktadır.  Akdamar Kilisesi 10. yüzyılda inşa edilmiştir.

Akdamar Adasındaki Surp Haç Kilisesi veya Kutsal Haç Katedrali, Kudüs'ten İran'a kaçırıldıktan sonra 7. yüzyılda Van yöresine getirildiği rivayet edilen Hakiki Haç'ın bir parçasını barındırmak maksadıyla Kral I. Gagik'in emriyle 915-921 yıllarında Mimar Manuel tarafından inşa edilmiştir. Adanın güney doğusuna kurulmuş olan kilise, mimari açıdan Ortaçağ Ermeni sanatının en parlak eserleri arasında sayılır. Kızıl andezit taşından inşa edilmiş olan kilisenin dış cephesi, alçak rölyef şeklinde işlenmiş zengin bitki ve hayvan motifleriyle ve Kutsal Kitap'tan alınma sahnelerle bezenmiştir. Kilise bu özelliğiyle de Ermeni mimari tarihi içinde eşsiz bir konuma sahiptir.

22 MART OYNA KAZAN İPUCU SORUSU

SORU: Günün kopyası geldi! Nobel Ödülleri yüz yılı aşkın süredir Alfred Nobel adına veriliyor. Peki Alfred Nobel neyi icat etmişti?

CEVAP: DİNAMİT

22 MART OYNA KAZAN EDİTÖR KIYAĞI

SORU: Yeniçeri Ocağı hangi padişah döneminde ortadan kaldırılmıştır?

CEVAP: 2. MAHMUD