Kuruluş Osman'ın Sultan Mesud'u Şener Savaş unutamadığı anısını anlattı: Biz ve mekandakiler şok, adamın arkasından bakakaldık

ATV'de ekrana getirilen Kuruluş Osman dizisinde Sultan Mesud karakterine hayat veren Şener Savaş ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Şener Savaş ile oyunculuktan, sosyal medyaya, bilinmeyenlerinden unutamadığı anılarına kadar birçok konuda sohbet ettik. İşte röportajın devamı...

AKSAM.COM.TR/AKSAM LİFE MAGAZİN

MUHSİNE MERVE SAMIT

Birçok başarılı projede rol almış olan Şener Savaş, şimdilerde ATV ekranlarında yayınlanan Kuruluş Osman dizisinde hayat verdiği "Sultan Mesud" karakteri ile izleyici karşısına çıkıyor. Oyunculuk performansı ile alkış toplayan Şener Savaş ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Aksam.com.tr'den Muhsine Merve Samıt'ın sorularını yanıtlayan Şener Savaş, bilinmeyenlerini anlattı. Şener Savaş, unutamadığı bir anısından da bahsetti.

Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Mehmetçik Kut'ül Amare, Muhteşem Yüzyıl: Kösem ve Kuruluş Osman gibi projelerde rol aldınız... Peki, Şener Savaş kısaca kimdir, biraz kendinizden bahseder misiniz?

"1991 yılında tiyatroya adım attım. O zamandan bu güne yaklaşık 30 yıldır farklı tiyatrolarda bir çok oyunlarda rol aldım. Televizyona ilk adımım Sırılsıklam dizisi ile oldu. Sonra bir çok televizyon ve sinema projelerinde rol aldım. Şuanda da Kuruluş Osman dizisinde Sulçuklu Sultanı Sultan Mesud karakterini oynamaktayım."

Tarihi dizilerde oynamayı güncel işlere göre nasıl kıyaslıyorsunuz? Oyunculuğunuzu yansıtmak konusunda daha mı iyi oluyor?

"Tarihi diziler oyuncuyu daha donanımlı hale getiriyor. Kılıç kullanma ata binme ve aksiyon sahneleri tarihi araştırma aynı zamanda tarihte bilmediğiniz birçok olayı araştırarak öğrenmenize yol açıyor. Güncel dizilerde ise günümüzü anlattığı için senaryo, kostüm, mekan ve çekimleri ile arada büyük farklar oluşuyor. Tarihi dizide ise döneme uygun senaryo, mekanlar, platolar, kostümler daha özenli ve dikkatli olmayı gerektiriyor. Oyunculuk anlamında oynadığın karakter tarihte ismi anılan biri ise tabi ki onu yansıtmak için elinizden geleni yapıyorsunuz."

Hayat verdiğiniz Sultan Mesut karakterinde kendinize benzer yönler buluyor musunuz? Ve böyle tarihe imza atmış ismi oynamak size ne hissettiriyor?

"Sultan Mesud Selçuklu'nun son döneminde zora düşmüş Selçuklu Sultanlığını büyük mücadeleler göstererek ayakta tutmaya çalışmıştır. Buradan da mücadeleci bir insan olduğunu anlıyoruz. Aynı zamanda dostluğa önem veren bir sultan olduğunu görüyoruz. Bu yönleri ile aramızda bir benzerlik var. Ben de mücadele ederek buralara geldim ve çevremdeki dostluklara önem veririm.

Bana hissettirdiği ise canlandırdığım karakterin seyirci tarafından taktir görmesi oyuncu olarak beni mutlu ederken proje içinde ki bu misyon beni onurlandırıyor."

Son dönemde oyuncular dijital platformlara yönelip televizyon projelerinden uzak durmayı tercih ediyor... Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

"Bence oyuncular dijitale yönelmedi. Dijitaller oyunculara yöneldi. Dijitaller kendi ismini duyurmak ve izlenebilmek için birçok oyuncu ile anlaşma yaptı. Bana sorarsanız televizyon kanalları varlığını devam ettirip korumaya devam edecektir. Çünkü TV kanalları her eve rahatça girebiliyor. Dijital kanallar ise kişinin satın alması üzerine hayatına giriyor."

Sette zamanınızı nasıl geçiriyorsunuz? Unutamadığınız bir anınız varsa bizimle de paylaşır mısınız?

"Dizi uzun süredir devam ettiği için dizi çalışanları işini hem biliyor hem çok iyi yapıyor. Sette genelde çekim öncesi hazırlık, kostüm senaryo çalışmaları ve provalar yaparak zaman geçiriyoruz.

Anım ise bir gün bir mekanda arkadaşlar ile oturuyoruz, aniden arkamdan bir ses 'Sultanım' diye seslendi, bende birisi espri yapıyor ya da selam verecek diye gülerek 'söyleyesin muhterem' deyip döndüm, baktım adam ciddi, sert bir şekilde bana bakıyor, masadakiler sustu ve mekandakiler bize bakıyor, bende gülümsemeyi bırakıp ciddi bir tavırla girdim. Adam 'size müteşekkürüz sultanım' dedi. bende 'neden evlat' dedim, 'Osman beyi savaşta yalnız bırakmadığınız için sultanım' dedi, eğilip selam verdi, 'çok yaşa Sultan Mesud' diye bağırıp mekandan çıktı, biz ve mekandakiler şok adamın arkasından baka kaldık."

Sosyal medya ile aranız nasıl? Sosyal medyanın günümüzde kariyerde bir araç olması sizin de sektöre karşı bakış açınızı değiştirdi mi?

"Sosyal medya ile yaptığım işler sınırlı. Sosyal medyanın bir oyuncunun kariyerinde çok önemli bir yere sahip olduğunu düşünmüyorum çünkü bundan 4 yıl önce yapımcılar sosyal medya fenomenleri üzere projeler yaptı. Yapılan birçok projeyi o fenomenin takipçileri bile izlemeye gitmedi. Bence sosyal medya bir oyuncunun kariyerine etki etmediğini düşünüyorum. Sosyal medya önemli fakat oyuncu seçimi için kriter olmamalı diye düşünüyorum."

Genç nesil oyunculardan beğendiğiniz isimler var mı? Ve genç isimlere oyunculuk için ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

"Genç nesil oyunculardan beğendiğim isimler var. Bu isimleri zikretmek doğru gelmiyor. Zaten oyuncu olarak kendini kanıtlamış isimler izleyici tarafından kabul görüyor. Önereceğim konu iş disiplinini kaybetmesinler. Oyunculuk kişiye göre değişen bir meslek. Oyunculuk yapmak isteyen kişinin kendi iç dünyasında yarattığı enerji ve sinerjinin sonucunda o karakteri ne kadar hayal edip seyirciye iyi aktarabildiği ile alakalı bir durum."