Gülseren Budayıcıoğlu'nun Kırmızı Oda davasında bilirkişi raporu çıktı

Profesör Doktor Gülseren Budayıcıoğlu'nun aynı adlı kitabından uyarlanan Kırmızı Oda dizisi için İranlı yazar Shahzade N. İgual, 35. bölümden itibaren yayınlanan İranlı Mitra hikayesinin kendisinin Tahran'ın Kırmızı Sirenleri adlı kitabından alındığını öne sürmüştü. Görülen davanın bilirkişi raporunda; Kırmızı Oda dizisindeki hikaye ile Tahran'ın Kırmızı Sirenleri adlı kitaptaki metnin .

Kırmızı Oda dizisi için benzerlik davası açılmıştı. İranlı yazar Shahzade N. İgual, avukatı Şeyda Yıldırım aracılığı ile İstanbul Fikri Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuş ve Kırmızı Oda'nın 35. bölümünden itibaren ekrana getirilen İranlı Mitra hikayesinin, kendi hayat hikayesini anlattığı "Tahran'ın Kırmızı Sirenleri" adlı kitabından alındığını iddia etmişti.

tv100'den Birsen Altuntaş'ın haberine göre; davanın ilk bilirkişi raporunda "intihal yok" denildi ancak mahkeme, ayrıntılı bir rapor istedi.

Yeni çıkan bilirkişi raporunda şu ifadeler yer aldı:

"Tahran'ın Kırmızı Sirenleri kitabının metni ile Kırmızı Oda TV dizisinin metni konsept olarak birbiriyle örtüşmektedir. Kırmızı Oda isimli TV dizisinin metninin davacının Tahran'ın Kırmızı Sirenleri isimli kitabını metnine açıkça bağlı olduğu, tereddütsüz olarak faydalanıldığı görüş ve kanaatimizin takdiri sayın mahkeme makamına aittir."