Kuruluş Osman'da dikkat çeken ayrıntı! Ertuğrul Gazi'nin ölümü ile at kuyruğu neden bağlandı?

Kuruluş Osman 39. son bölüm televizyon ekranlarına her hafta olduğu gibi damga vurdu. Ertuğrul Gazi'nin ölümüyle birlikte at kuyruğu bağlama sahnesi izleyicilerin dikkatini çekerken konuyla ilgili tarihte yer alan bilgiler araştırma konusu haline geldi. Söz konusu sosyal medya üzerinden ''Türk geleneğinde at kuyruğu neden bağlanır?'' sorusunun yanıtı merak konusu oldu.

Ertuğrul beyin öldüğü Kuruluş Osman'da at kuyruğunun bağlanması dikkat çeken konular arasında. At kuyruğu kesmek yada bağlamak yüzyıllarca yıl boyunca Türk toplumları arasında farklı anlamlarda ve farklı şekillerde yorumlanmıştır. Dizide ise yaşanan bu durum, sosyal medyada "Osman beyin büyük bir intikam savaşı başlatacağı" şeklinde yorumlandı. Peki aslında Türk geleneğinde at kuyruğu neden bağlanır? İşte konuya ilişkin merak edilenler...

AT KUYRUĞU NEDEN BAĞLANIR?

At kuyruğunu bağlama geleneği Türklere özgüdür. Alp Arslan da, Malazgirt Meydan Savaşı'nda atının kuyruğunu bağlamıştı. Türkler, at kuyruğunu iple bükme ya da bağlamaya sırtlamak derlerdi. Harezmşahlar döneminde yazılmış Türkçe sözlüklerde "tügdi atnın kuyrugın" şeklinde deyimlere rastlanır. At kuyruğunu bağlama geleneği Kırgızlarda, Hunları temsil eden Ho-Chü-P'ing dikilitaşında, Çin ressamı Han-Kan'ın yapmış olduğu bir Hun portresinde ve sair Türk boylarında da görülür. Bu gelenek daha sonra Moğollara da geçmiştir.

Savaşa girmeden önce, at kuyruğu bağlamak, eski bir Türk adetidir. At kuyruğu kesmek ya da bağlamak yüzyıllarca yıl boyunca Türk Toplumları arasında farklı anlamlarda ve farklı şekillerde yaşamıştır.

At kuyruğu bağlamanın amacı çok uzun olan kuyruk kıllarının savaş esnasında atın ayaklarına dolanmasını önlemekti. Türk savaşçıları, çarpışmaya girmeden önce atlarının kuyruklarını ipek ile örüp bağlamaktadırlar. Buna ''Kuyruk Tüğmek''(düğümlemek) veya ''at çermetmek'' denilmekteydi.

At kuyruğu bağlamak aynı zamanda kahramanlık ve yiğitlik alameti sayılmaktaydı. Tarihi kayıtlara göre Sultan Alp Arslan, Malazgirt Savaşına girmeden önce atının kuyruğunu bizzat kendisi bağlamıştır. Bütün askerlerinden de aynı şeyi yapmasını istemiştir. Büyük Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey'e yapılan yas töreninde törene katılanların atlarının kuyrukları kesiktir.

ERTUĞRUL GAZİ'NİN ÖLÜMÜ İLE AT KUYRUĞUNUN BAĞLANMASININ NEDENİ NEDİR?

"Osman beyin büyük bir intikam savaşı başlatacağı" şeklinde yorumlandı.