Ediz Hun'dan yıllar sonra gelen Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit itirafı: Elim ayağıma dolaştı

Usta oyuncu Ediz Hun, Yeşilçam'a ilk adım attığı ‘Genç Kızlar' filminin setinde yaşadığı heyecanı anlattı: “Sete gittim, karşımda 50-60 tane güzel kız. İçlerinde Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit de var. Çok utandım, elim ayağım titriyordu.”

RÖPORTAJ: MERVE YILMAZ ORUÇ

Beyazperdeye Genç Kızlar filmi ile başlayan usta oyuncu Ediz Hun, sinema yolculuğunu anlattı. Şimdilerde On Kişiydiler adlı tiyatro oyunuyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Eğitimci kimliğiyle de bilinen ve bir üniversitede hocalık görevini sürdüren Ediz Hun, yakın zamanda hayat hikâyesini yazdığı kitabını da sevenleriyle buluşturacak. Kendisiyle hem hayatını hem de On Kişiydiler adlı tiyatro oyununu konuşmak üzere bir araya geldik.

İLK FİLMDE KENDİMİ BEĞENMEMİŞTİM

Oyunculuk eğitimi almış mıydınız? İlk set günlerinizi hatırlıyor musunuz?

Genç Kızlar filmi romandan senaryolaştırılmış bir hikâye idi. Ben orada Öğretmen İskender rolündeyim. Film çekiminden bir hafta önce beni aradılar. Dedim "Bana bir şeyler öğretin, oyunculuk eğitimim yok." Bana "Yaparsın sen" dediler. Sete gittim, karşımda 50-60 tane güzel kız. İçlerinde Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit de var. Çok utandım, elim ayağım titriyordu. Mahcup bir delikanlıyım. Filmi çektik, fragmanı izledim. Kendimi çok beğenmedim tabii. Ben bu işe uygun değilim diye düşündüm. Ama hayatta şans diye de bir şey var. Ben filmde kendimi beğenmedim ama film çok iyi iş yaptı.

Sinema size ne kattı?

Sinemada her film eğitimdi benim için. Hepsinde bir öğrenciydim. Şimdi de burada öğrenciyim. Yeniliklere açığım ve öğrenmeye devam ediyorum. Sinema bana çok şey kattı. Dakik olmayı, disiplini, saygıyı öğretti.

SEYİRCİYE KARŞI SORUMLULUĞUM VAR

Meslek hayatınızın ilk tiyatro oyunu "On Kişiydiler"... Bu konuda bir tereddüt yaşadınız mı? Daha önce tiyatro yapmayı hiç düşünmediniz mi?

Daha önce tiyatro denemedim. Çünkü bir talep gelmedi. On Kişiydiler oyunu için de bana iki yıl önce teklif geldi. Tiyatro Ak'la Kara'nın sahibi Savaş Özdural ile görüştük. "Türkiye'de 70 yaş üstü en azından 25 aktör bulursun. Neden beni istiyorsun. Ben daha önce hiç tiyatro yapmadım" dedim. Bu bir riskti. Sonra yaparsın bu işi dedim kendime. 62 sayfalık teksti ezberledim. İki ay çalıştım. Teksti de beğenmiştim. Para için çalışmam ben. Benim bir seyircim var ve onlara karşı sorumluyum.

OYUNCULUĞU HİÇ BIRAKMADIM ARA VERDİM

Sinemayı bıraktığınız için pişman oldunuz mu?

Ben hiçbir zaman sinemayı bırakmadım. Ama yurt dışına çıkıp eğitimimi tamamladığım için de pişman olmadım. Şu anda da bana uygun, halkın sevebileceği bir senaryo olur ise kabul ederim. Mesela, Savaşçı dizisinde rol aldım. Çok güçlü bir karakter idi ve herkes sevmişti. Şu an tiyatro oyunu dışında herhangi bir iş yok. Bir de artık sinemalar AVM içinde. Bulvar, Emek, Atlas gibi sinemalar yok. Emeğe yazık oluyor.