Çiçek Dilligil'den olay sözler: Partnerine bakan önce ‘para' görüyor

Çiçek Dilligil, ‘Oyuncular sette ‘Saçımı kim yapacak, nerede oturacağım, beni kim karşılayacak, partnerim benden ne kadar fazla para alıyor' telaşında, yani güç savaşında. Role giremeden güç savaşına tutuşuyorlar' dedi. Usta oyuncu, ‘Sahne sırasında partnerinin yüzüne bakarken onun kendisinden kaç lira daha fazla aldığını düşünüyorlar' dedi.

Yasemin İLAN

Yeşilçam'ın iki ünlü ismi Avni Dilligil ile Belkıs Dilligil'in kızı ünlü oyuncu Çiçek Dilligil Akşam TV'ye özel açıklamalar yaptı. Oyunculuğa 6 yaşında 'Minik Cadı' filmiyle adım atan Çılgın Bediş dizisindeki Mükü karakteriyle tanınırlığını artıran ünlü isim şimdilerde Tövbeler Olsun dizisinde Hülya Necipli karakterine hayat veriyor. Ünlü müzisyen Bora Öztoprak ile 23 yıllık mutlu bir evliliği olan Çiçek Dilligil ile sanat dünyası ve mutlu evliliğin sırları üzerine sohbet gerçekleştirdik.

Adile Naşit, Suna Pekuysal, Asuman Arsan gibi Yeşilçam'ın ustalarıyla aynı sahneyi paylaşma şansını yakalamış onları tanımış biri olarak günümüz oyuncularını değerlendirmenizi istesek.

Öğrencilerime de her zaman söylediğim bir şeyi size aktarmak istiyorum. Herkes bir şekilde oyuncu olabilir, az yetenekli, çok yetenekli önemli olan sizin kulisinizdir yani ekran arkasındaki davranışlarınızdır. Önce iyi insan olmak gerekiyor. Setlerde güç savaşı var. Bu duruma çok üzülüyorum. Bu güç savaşı mesleğe, oyunculuğa dair değil! Daha sete çıkmadan arka planda başlayan savaştan bahsediyorum. 'Ben nerede oturacağım kalkacağım, beni kim karşılayacak, makyajımı kim yapacak, o mu dokundu bana, adım nerede yazılacak?' gibi. Önce rolü nasıl çıkaracağımı düşünen yok. Bizim büyüklerimiz önce oyunu çıkarmaya bakardı. Şimdikiler partnerine bakınca onun kendisinden kaç lira daha fazla aldığının hesabını yapıyor, yahut ona daha özel bir ilgi gösterilip gösterilmediğine dikkat ediyor. Bu olmamalı, şu an bu güç savaşlarından rollere, yaratım sürecine zaman kalmıyor. Ondan sonra da ortaya çıkan işlerde samimiyet olmuyor. İnsanlar eskiden birbirine gardını alarak yaklaşmıyordu. Şimdi setlerde oyuncular birbirine karşı gardını alarak yaklaşıyor. O kişiyle nasıl bir ilişki kurabilirsiniz ki? Ben kızımı canlandıran Naz Çağla Irmak ile gerçek anne kız gibiyim. Böyle olmazsa olmaz, işimiz çok göz önünde, gerçeğimiz ekrana yansıyor. Öfkeler, güç savaşları yüzünden gözlere inen perdeler, o sevgisizlik, o nefret çıkıp ekrandan oyuncuya ulaşıyor, o zaman da başarısızlık kaçınılmaz oluyor. Kendileriyle ilgili problemleri olan insanlar bunları yapıyor. Bu güç savaşları oyunculuğu yıprattığı gibi en önemlisi insanlığı da yıpratıyor. Onlara kolay gelsin demek istiyorum.

REYTİNG İÇİN EŞİMDEN AYIRMAK İSTEDİLER

Ünlü şarkıcı Bora Öztoprak ile 23 yıllık mutlu bir evliliği olan Çiçek Dilligil, 'reyting kaygısı ünlüler dünyasındaki evliliklerin ömrünü kısaltıyor mu?' sorusu üzerine 17 yıl önce bir televizyon kanalından aldıkları ilginç teklifi anlattı.

Ünlülerin ilişkilerini ya da evliliklerini sürdürememe nedeni elbette reyting kaygısı olabilir. Eşim Bora Öztoprak ile benim 17 sene öne başıma gelen ilginç bir olayı sizlerle paylaşmak istiyorum. O zamanlar sosyal medya değil televizyon ana akım iken önemli bir TV kanalında çok reyting alan bir program vardı. Ayrılmak üzere olan çiftleri ekrana çıkartıp yayında onların sorunları konuşuluyor ve uzlaşma sağlanmaya çalışılıyordu. 5-6 program sonra da çiftin arası bulunuyor, barışmaları sağlanıyordu. Bizim birlikteliğimizin üçüncü senesiydi. O TV kanalının yönetiminden bize şoke eden bir teklif geldi. Dediler ki; 'Numaradan tartışıp ayrılacak gibi yapın, 4-5 bölüm sonra barışın. Sonrasında sizin projeniz neyse bir dizi yapalım ya da bir program yapalım. Biz inanamadık, 'bizim çocuğumuz var, nasıl böyle bir şey yaparız' dedik. Teklifi getirenler, 'Çocuk olması daha iyi, ses getirir ayrılma isteğiniz' dediler. Biz kabul etmedik ama birebir tanıdığımız bir müzisyen arkadaşımız ve oyunculuk yapan eşi yayına katıldı. Sonrasında da evlilikleri yürümedi, gerçekten ayrıldılar. Buna 'evet' diyecek bir mekanizmanın gerçekten işleyeceğine inanmıyorum. Uzun lafın kısası şunu söylemek istiyorum: 17 sene önce bile böyle kurmaca olaylar yapılıyorsa şimdi sosyal medya sayesinde her şeyin çıtır çerez olduğu bir dönemde neler yapılmaz! Reyting için numaradan birliktelikler de, ayrılmalar da olabilir. İşte bu nedenle günümüzde birlikteliklere de inancınız olmuyor, ayrılıklara da, açıkçası benim için durum bundan ibaret.

ŞİMDİKİ AŞKLAR DA AYRILIKLAR DA İNANDIRICI DEĞİL

Sosyal medya ilişkilerin yönünü belirliyor diyebilir miyiz?

Kesinlikle öyle. Sosyal medyanın da ilişkiler üzerinde olumsuz etkisi çok fazla. Paylaşım yapıp da beğeni alamadığımızda 'Bak falanca kişi hikayeme baktı ama paylaşımıma beğeni atmadı, neden acaba' diye düşünüp, tribe girdiğimiz oluyor. Ya da birini beğenmeyi unuttuğumuzda 'kusura bakma gerçekten görmemişim' diye açıklama yapma gereği duyuyoruz. Kısa süre önce ben böyle bir düşünceye kapıldım arkadaşım 'Sen 16 yaşında mısın?' diye dalga geçti ama biz koca insanlar bile bu duruma alınganlık gösterebiliyoruz. Sosyal medya ilişkilerin akışını belirliyor.

Rol arkadaşınız İpek Tuzcuoğlu'nun 'Başarı takipçi sayısıyla ölçülüyor, setlerde roller bu kriterle dağıtılıyor' şeklindeki açıklamasına katılıyor musunuz?

Çok doğru söylemiş. Örneğin eşim Bora Öztoprak'la bir arkadaşının birlikte kurdukları müzikholleri var. Orada sahne alması için 2-3 milyon takipçisi olan bir müzisyenle anlaştılar, o kişi sahne aldı fakat izlemeye gelen sayısı çok kısıtlı kaldı. Bu da gösterdi ki takipçi sayısı bir kriter değil. Sosyal medyadaki popülerliğin gerçek arenada bir etkinliği olmayabiliyor. Zaten organik takipçi olması çok önemli.

BANA TAKİPÇİNİ SÖYLE, SANA KİM OLDUĞUNU SÖYLEYEYİM

Setlerde takipçi sayısına göre mi roller dağıtılıyor gerçekten?

Kendi rol aldığım Tövbeler Olsun dizisinde Erkan Can, Güven Kıraç ve İpek Tuzcuoğlu ile birlikte oynuyoruz. Takipçi sayısı ortalamamız 30 bin, 40 bin, 70 bin civarında fakat alnımızın akıyla işi çıkartıyoruz. Zaten takipçilerimizin organik olduğunu özellikle belirtmek isterim. Öte yandan takipçi dediğiniz şey bugün var yarın yok, aldığınız bir yanlış karar, söylediğiniz bir söz bütün takipçilerinizi bir anda kaçırabilir. Onlar sizden gittiği zaman ne olur, biz takipçi varken de yokken de ekranda olmaya devam edeceğiz. Takipçi sayısıyla varlığını kanıtlamaya çalışan oyuncular bugün var, yarın yok. Takipçi sayısı çok olanların yorum kısımlarına bakmak lazım. İnsanların paylaşımların altına ne yazdığına dikkat etmeli. 'Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim' misali 'Bana takipçini söyle sana kim olduğunu söyleyeyim.' O yorumlarda yazılanlar ve sanatçının yorumlara verdiği tepkiler gerçekleri gözler önüne seriyor, sanatçının kimliği ortaya çıkıyor.